Шипченският проход е свързан с един от най-драматичните епизоди на

...
Шипченският проход е свързан с един от най-драматичните епизоди на
Коментари Харесай

Д-р Чавдар Ангелов: Шипка е синоним на България, свобода и независимост

„ Шипченският проход е обвързван с един от най-драматичните епизоди на дългата вековна битка на българския народ за избавление. Това очевидно е повода ние българите да възприемаме думата Шипка като синоним на думите България, независимост, самостоятелност. “

Това сподели в ефира на Euronews Bulgaria от връх Шипка шефът на Националния парк-музей „ Шипка-Бузлуджа “ доктор Чавдар Ангелов.

„ Тази епопея поставя началото на една дълга поредност от епопеи по-късно по време на Сръбско-българската война, Балканските войни и Първата международна война, само че това е първото място, което демонстрира, че българинът е кадърен да се бори и бори за своята независимост. С помощта на съветските офицери и бойци от тогавашната съветска имперска войска се извоюва една впечатляваща победа, която в огромна степен взема решение и сполучливия излаз от тази руско-турска война, а това е опцията след 500 години забвение българският народ да получи своя лична страна “, сподели още доктор Ангелов.

„ С цел по-добра организация на тържеството, откакто завърши формалната част към 12:30 часа, ще освободим благоприятни условия за всеки, който желае да посети и прегледа Паметника на свободата и нашата непрекъсната експозиция, както и да се изкачи на панорамната тераса, където да види хубава панорама “, уточни шефът на Националния парк-музей „ Шипка-Бузлуджа “.

Той се надява тазгодишното отбелязване на празника да протече по-спокойно, сплотено и заедно.
По думите на доктор Ангелов всички съгласувателни процедури по консервационно-реставрационни действия на Паметника на свободата към този момент са завършили и се чака следващата година те да стартират.

Вижте повече във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР