Шимпанзетата участват в различни сфери на живота и могат да

...
Шимпанзетата участват в различни сфери на живота и могат да
Коментари Харесай

Най-умната маймуна

Шимпанзетата вземат участие в разнообразни сфери на живота и могат да се срещнат на доста места. Където и да ги видите, е прекомерно евентуално да ви изненадат с интелекта си. Дали в цирка, в зоологическата градина или при тест за просветеност, тези животни потвърждават, че са удивително умни.

Известен факт е да вземем за пример, че дивите шимпанзета, живеещи в дъждовните гори на Гвинея, освен разпознават клопките, сложени от локалните ловци, само че и знаят по какъв начин да ги обезвреждат.

Тези маймуни доста бързо се учат , доста бързо схващат по какъв начин да си служат с възложен им инструмент, с цел да реализиран задачата си. Впечатляващо е, че учат единствено с наблюдаване и проба.

Шимпанзетата могат да отворят врата с ключ, могат да поправят и да употребяват инструмент, могат да рисуват картини. По отношение на прецизността на осъществяване на тези задания умерено могат да се конкурират с дребните деца.

Друго, което впечатлява при шимпанзетата, е умеенето да основават другарства . Според проучванията с напредването на възрастта се оказва, че множеството от тях имат все по-малко другари. В съпоставяне при хората е противоположното – колкото повече растем и съзряваме, толкоз по-богат житейски опит имаме и надлежно разширяваме обществения си кръг.

Обикновено живеят към 40 години, само че има случаи, които надалеч надвишават тази цифра – някои доживяват до 60-годишна възраст.

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР