Шествието Безсмъртен полк, създадено и поддържано от Русия, все пак

...
Шествието Безсмъртен полк, създадено и поддържано от Русия, все пак
Коментари Харесай

Фандъкова забрани Безсмъртния полк минути преди провеждането му в София

Шествието " Безсмъртен полк ", основано и поддържано от Русия, въпреки всичко няма да се организира в София. Със заповед на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова то се приключва.

Събитието беше планувано да се организира през днешния ден сутринта сред 9 и 11 часа. Столична община показва, че не е съгласувала провеждането на шествието, само че макар отхвърли уредниците и участниците се събират с желание да проведат мероприятието.

" Участниците в мероприятието декларират, че ще употребяват съветски и руски флагове, които в актуалната конюнктура могат да се поясняват като знаци на поддръжка за войната на Русия против Украйна ", се споделя в известието на общината.

От там показват, че шествието се приключва за " да не се допусне борба сред групи жители и нарушение на публичния ред

" Съгласно наредбите на Закона за събранията, митингите и манифестациите при преустановяване на мероприятието, участниците са длъжни да се разотидат, а полицията да предприеме нужните дейности за непровеждане на шествието ", допълват от Столична община.

Инициативата официално съставлява честване на паметта на починалите съветски бойци във Втората международна война - в действителност беше замислено от Владимир Путин през 2012 година като в допълнение събитие към военния церемониал на Червения площад, което стартира да се " изнася " като агитация в чужбина.

В България шествието се провежда и за " героите от антифашистката битка ", т.е. партизанското крило на Българска комунистическа партия, а по време на деянията се развяват флагове на Русия и на Съюз на съветските социалистически републики. През май 2022 то беше водено персонално от съветския дипломат Елеонора Митрофанова в наличието на политици от Българска социалистическа партия, АБВ и други партии с проруска ориентировка. Стигна се и до напрежение поради спор сред русофилите и протестиращите против Путин.

Традиционно шествието се организира на 9 май. На този ден в Русия и някои някогашни руски републики се празнува така наречен Ден на успеха. Денят, на който в съдружниците в антихитлеристката коалиция, означават капитулацията на Германия е 8 май. България като член на Европейски Съюз отбелязва Денят на Европа - годишнина, отдадена на мира и единството, обвързана с декларацията на Робер Шуман, която поставя началото на бъдещия Европейски Съюз.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР