Шестте района на Пловдив имат да събират от длъжниците си

...
Шестте района на Пловдив имат да събират от длъжниците си
Коментари Харесай

Западен - отличник по събиране на наеми и такси в Пловдив

Шестте региона на Пловдив имат да събират от длъжниците си 3,4 млн. лв. за просрочени наеми и такси. Толкова е общата сума, която допреди две години кметовете получаваха от общинския бюджет за поправки и благоустрояване в кварталите. Приблизително за същата сума те упорстваха пред локалния парламент като спомагателни вложения към предоставените при започване на 2021-ва средства за близо 5 млн. лв..



Най-малко просрочени вземания има в регион „ Западен”, където кмет е Димитър Колев. Според формалните данни на Община Пловдив борчовете до края на първото полугодие възлизат на 138 000 лв., а спрямо предходния доклад има, въпреки и алегорично, понижение на отговорностите от 1002 лв..

Една от аргументите е засиленият надзор през последните 10-15 години и най-много фактът, че бизнесът е по-дисциплиниран. Другата причина показва зам.-кметът на Община Пловдив Величко Родопски - в региона нямат толкоз доста разрешителни за тротоарно право, краткотрайни постройки и до неотдавна гаражи, както в множеството останали кметства.

Най-много борчове са насъбрани в „ Централен” - 838 000 лв., защото в този регион е съсредоточена по-голямата част от комерсиалната активност. Кметът Георги Стаменов и неговият екип чакат 237 000 лв. от забавени такси, главно за тротоарно право, 235 000 лв. от наеми за общински терени, 363 000 лв. от санкции и наказания, върху които са начислени наказателни лихви. В съпоставяне с данните до края на май отговорностите са нарастнали с 26 000 лв.. Сред компаниите, за които са формирани каузи, са „ Георг - 2” и „ Тодоров Комерс”.

Просрочените сметки в „ Източен” са за 751 000 лв., с които биха могли да се ремонтират най-малко две улици дружно с тротоарите. Повече от половината задължения (412 000 лева) са поради неплатени такси, в това число за тротоарно право.

Районът е ощетен със 173 000 лв. от наемателите на терени, върху които са били инсталирани преди време гаражи, макар че на месец за място се заплащат 20 лв.. Кметът на региона Иван Стоянов твърди, че екипът му поставя най-много старания да сбере борчовете, а хората, в това число от махалата, започнаха да привикват да си заплащат сметките, само че е мъчно да са на 100 % изрядни.

В „ Тракия” чакат в бюджета да бъдат импортирани 722 832 лв., от които таксите за пазари, тротоарно право и прилагане на улични платна са 684 000.

В „ Южен” старите вземания са половин милион лв., от които съвсем половината също са за тротоарно право и гаражи. Сред компаниите, против които са заведени каузи, е „ ЗЧ -2001 - Чингаров”, дадена за наложително събиране на ЧСИ, откакто брадясалият акт за дълга е доказан от съда.

В „ Северен” се надяват длъжниците да внесат 428 000 лв.. И в този регион най-вече не са плащани в точния момент такси за пазари, борси, тротоарно право и прилагане на улични платна. Малкият и междинният бизнес, употребил общински площи в „ Северен”, просрочва 169 000 лв.. Една от длъжниците, които се водят в описите на Община Пловдив, е компания „ Крилце и кълка”, известна преди време с ученическо хранене.

Много от неиздължените сметки са отпреди години. От компания „ Тенур Мехмед” се чакат да внесе 2169 лв. от 2013 година Борчът на „ Миро - 65” е от 18 май 2016-а.

Инсинераторът също има да връща 99 бона



Задължения към бюджета има даже единственото комерсиално сдружение с едноличната общинска благосъстоятелност, кръстено преди няколко години „ Инсинератор - Пловдив”. Фирмата, на която отново преди време локалният парламент е разрешил да тегли заем, с цел да довърши комплекса за изгаряне на болнични боклуци, би трябвало да възвърне в бюджета 99 057 лв.. Това са парите, които компанията дължи по просрочени заеми от общинската хазна.

До този миг в постройката, която се строи минимум 15 години, няма нито един ден активност.

Върху бюджета на Пловдив тегнат и борчовете на общините, които преди няколко години не са платили отчисленията за битови боклуци към Регионална инспекция за опазване на околната среда и те са вменени като ангажимент на пловдивската община с претекст, че е оператор на сметището в Цалапица. Сумите са огромни ​- за интервала от 2008 до 2010 година са просрочени 555 574 лв. от община „ Родопи”, за 2011​ 2020 година - 193 309 лв. на община Стамболийски и „ Родопи”.

За отговорностите са водени каузи, само че с решение на магистратите Пловдив би трябвало да погаси сметките на " Родопи ". Такова мнение беше взето в Общинския съвет на последната сесия. Според данните на Община Пловдив от Стамболийски са изплатили борча.

Съдебна сага с купувача на " Градски превоз "



Години наред се водят правосъдни каузи сред Община Пловдив и купувача на общинската компания „ Градски транспорт” - „ Транс сити”, чийто главен съучастник е предприемачът Ангел Батаклиев. Някогашният транспортьор се бори с нокти и зъби за възстановителен проект на компанията, оспорвайки всяко решение на институциите, въпреки че приватизираната компания от дълго време няма никаква активност.

Общинските финансисти се надяват да получат начисленото на „ Транс сити” обвързване в размер на 1 345 133 лв.. Това е главница по контракта за продажбата на 67 % от капитала на „ Градски транспорт”. Към тази сума са начислени лихви за 66 000 лв..

Всички общински сдружения бяха приватизирани в годините на демокрацията или преобразувани в бюджетни предприятия. Приватизационните контракти подлежат на надзор и съгласно данните на администрацията просрочените вземания до края на юни се равняват на 1 411 139 лв.. Почти всички пари се чакат от купувача на „ Градски транспорт”. Ангел Батаклиев обаче смята, че компанията е била доведена до неплатежоспособност по виновност на тогавашната локална власт.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР