Шестото издание на фестивала за документално кино Sofia Biting Docs

...
Шестото издание на фестивала за документално кино Sofia Biting Docs
Коментари Харесай

Филми за Пътя Камино и Зографския манастир в Атон в програмата на Sofia Biting Docs

Шестото издание на фестивала за писмено кино Sofia Biting Docs стартира на 1 октомври и ще премине под мотото „ Спътник на душата ”.
В рамките на събитието ще се състоят министър председателите на два нови български документални кино лентата: „ Пътят на Сантяго: Пътешествие на духа ” на Пламен Симеонов и „ Градината на Пресвета Богородица ” на Борислав Павлов.

Филмът за поклонническия маршрут Камино ще открие фестивала на 1 октомври от 20 часа в Дома на киното. Пътят, който стотици хиляди извървяват всяка година, с цел да почувстват силата на това магично премеждие. История за хора, които вървят по пътя, с цел да намерят решение на душевните си терзания и да преоткрият себе си, поднесена с щипка комизъм. Пътят, по който човек се обръща във вътрешността, с цел да получи отговорите на сърцето си.
 yoga-1  strike-a-pose-3  gradinata-na-presveta-bogoroditsa-3
На 7 октомври в Дома на киното ще се състои премиерата на документалния филм за монашеския живот в Зографския манастир „ Градината на Пресвета Богородица ”. Надникнете в най-старото монашеско общество, където женски крайник не е стъпвал повече от 1000 години – недостъпният полуостров Атон. Монасите правят ежедневните си отговорности – готвят, цепят дърва, чистят, рисуват икони и разсъждават върху чудесата, протичащи се всеки ден като описват историята на икона пристигнала в манастира по мистериозен метод преди 30 години.

В програмата на Sofia Biting Docs е и биографичният филм „ Йога: архитектура на спокойствието ” за един от най-уважаваните фотографи през днешния ден Майкъл О`Нийл, работил за списания като „ Fortune “, „ Vanity Fair “ и „ Glamour “. Едно персонално приключение прекатурва живота му и той стартира да следва пътя на духа си посредством йога. Заминава за Индия и Тибет, с цел да се срещне със своите духовни учители и йогини. „ Пътуването в никакъв случай нямаше съответна последна цел, беше просто моят персонален път в йогата. Пътят беше река, а задачата беше да си във водата. Енергията течеше като поток във връзката ми с йога. Нужни са ни единствено малко успокоение и тишина, с цел да съпреживеем тези неща. “

Ексклузивна прожекция по време на фестивала ще има филмът “Strike a Pose ”, който показва танцьорите от паметното турне на Мадона „ Blond Ambition ” 25 години по-късно. Някогашните момчета с упоритост разкриват истината за живота си по време на турнето, и в годините откакто към този момент не са част от екипа на Мадона. Един персонален портрет, в който танцьорите намират сили да преглътнат егото си и искрено да споделят за паденията и възходите в живота си.

Sofia Biting Docs ще продължи до 10 октомври в салоните на Дома на киното, Културен център G8 и Евро Синема.

Фестивалът се провежда от „ Позор ” със съдействието на Посолството на Кралство Швеция, Чешки център – София, Институт Сервантес – София, Фондация ГЛАС и екологично съдружие „ За Земята ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР