Шестнадесет души бяха убити при вълна от руски удари в

...
Шестнадесет души бяха убити при вълна от руски удари в
Коментари Харесай

Вълна от ракетни атаки в Украйна с жертви и ранени

Шестнадесет души бяха убити при вълна от съветски удари в основни градове в Украйна. Армията твърди, че са били изстреляни 158 ракети и дронове при огромната офанзива. Пет са жертвите в Днепър след удар в търговски център, има двама убити в Харков и двама в столицата Киев.

Трима души са убити и в черноморското пристанище Одеса, където има минимум 22 ранени, в това число две деца, след рухване на ракети върху жилищни здания, заяви регионалният губернатор.

„ Врагът нанесе удари по обществена и сериозна инфраструктура “, сподели украинският министър председател Денис Шмигал.

Въздушните сили на Украйна оповестиха, че при офанзивата са били употребявани хиперзвукови, крилати и балистични ракети, в това число такива, които са извънредно сложни за прехващане.

Президентът Зеленски съобщи, че Русия е употребила „ съвсем всеки тип оръжие от своя боеприпас “ като са били ударени образователни заведения и родилно поделение. Ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел осъди последните смъртоносни бомбардировки на Русия над украински градове. 

Посланикът на Съединени американски щати в Украйна прикани за повече финансиране за Киев, като диалозите в Конгреса на Съединени американски щати за бъдеща помощ са в застой. Пратеникът на Организация на обединените нации за Украйна осъди „ отвратителната вълна от набези “.

„ Почувствах по какъв начин цялата постройка стартира да се движи “, споделя Олга, която живее в Одеса.

„ Събудих децата и започнахме да се обличаме, слязохме пешком до паркинга – в близост бяха разхвърляни счупени стъкла, тухли и порти.

Хората бягаха с децата, чанти и домашни любимци. Имаше доста хора на паркинга, всички бяха шокирани “, споделя още тя.

Въздушните сирени в града бяха задействани в 06.33 ч. локално време. Въздушната паника завърши в 09.31 ч.

Българската общественост в Одеска област е трета по бройка и наброява над 150 000 души съгласно формалното броене в Украйна през 2001 година В град Одеса живеят към 50-60 000 българи.

Призоваваме интернационалната общественост да сплоти всички старания за прекъсване на съветския геноцид над украинския народ, написаха от украинското посолство след масираната офанзива. Никакви диалози за помирение, краткотрайно подчинение на територии, отмалялост, договаряния и други отстъпки няма да спрат съветската експанзия, а единствено ще усилят нейния мащаб. русия не преглежда други сюжети с изключение на цялостното заличаване на Украйна. В този подтекст ние сме надълбоко признателни на сътрудниците, които предоставиха на страната ни средства за противовъздушна и противоракетна защита. Днес вашата помощ избави доста животи.

Единственият вероятен метод за отбрана на украинците е обезпечаване на Украйна всички нужни военни и финансови средства за самоотбрана. Руският гнет би трябвало да загуби, а Украйна да завоюва, пишат още от посолството у нас. 

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР