Шестима доброволци от Италия, Франция, Великобритания и САЩ започнаха в

...
Шестима доброволци от Италия, Франция, Великобритания и САЩ започнаха в
Коментари Харесай

Международна група доброволци разкопава двухилядолетна история по българските земи

Шестима доброволци от Италия, Франция, Англия и Съединени американски щати започнаха при започване на седмицата присъединяване си в археологическите изследвания на Античния керамичен център край Павликени.

Те са с разнообразни специалности и занимания. Валентина Сабуко от Италия е студентка по културно завещание, Уил Коутън и Рийд Мийдор от Съединени американски щати работят онлайн, Офели Плар от Франция е IT експерт, а Остин Уилямс от Англия е студент по маркетинг. Само Кати Либи от Съединени американски щати, която работи във Англия, е археолог. Тя е единствената, която има опит. Останалите доброволци в никакъв случай не са взели участие в археологически разкопки. И шестимата са за първи път в България. Те ще прекарат в Античния керамичен център една седмица, като ще нощуват в археологическата база и всеки един доброволец ще показа кулинарни специалитети от обичайната за страна си кухня.

Историческият музей в Павликени дава на интернационалната група доброволци неповторимата опция да вземат участие в действителни археологически изследвания на обект на близо две хилядолетия, да почистят римска керамика, открита по време на разкопките, както и да вземат присъединяване в документирането на откритите структури под управлението на археолога на музея Калин Чакъров.
6
Античният керамичен център е целогодишно отворен музей навън, в който посетителите се срещат с керамичното произвеждане на римляните през II - III век по нашите земи. Римската вила рустика, към която е самостоятелен обектът, е била е един от най-значителните центрове за произвеждане на керамика в провинциите Долна Мизия и Тракия. На територията на керамичния център са открити и проучени над 50 пещи за керамика. Археологическата база, в която нощува интернационалната експедиция, е построена с части от римски тухли и керемиди, открити на обекта, и базалт от близкия вулкан Чатал тепе. В музейната постройка са показани археологически находки, открити при изследванията. До музея е построена и част за пробна археология с басейни за филтриране на глина, грънчарска работилница и пещи за изпичане на керамика, направени по модел на оригиналите, открити по време на разкопките.

За втора поредна година изследванията на Античния керамичен център се вършат с доброволци. Той е един от многото археологически обекти, за които страната не отпуска средства. Интерес от страна на доброволците обаче не липсва, досега над 20 души са взели присъединяване в разкопките. Хора от разнообразни градове, с друг метод на живот и разнообразни професионални ползи, свързани посредством любовта си към историята, работят безусловно безплатно за разкриването, изследването и популяризирането на двухилядолетната история на Античния керамичен център. Сградата, която изследват, датира от първата половина на III век сл. Хр. и в нея са живяли служащи на римската вила. Тази година е открит цялостният проект на постройката. Открити са и две огнища, които свидетелстват, че помещението е жилищно. То съставлява квадратна къща с двускатен керемиден покрив. Пред входа има затрупан заслон, под който е ситуирано и едното огнище. Сградата е едноетажна, със стени от камък в основата и дървено-глинена структура нагоре. Просъществувала е до първите десетилетия на III век, когато е била изоставена, поради опасност от безчовечен нашествия, само че не е опожарена, а се е разрушила от единствено себе си.
6
Археологическите изследвания тази година ще завършат до 31 август и краят на разкопките ще бъде отпразнуван по римски пример с всенародни тържества.

На 2 септември на Античния керамичен център ще се организира фестивал на античните римски занаяти Terra Antiqua Balcanica, където посетителите ще имат опция освен да видят, а да преживеят един ден, напълно отдаден на римските обичаи. Ще могат да усъвършенстват стрелбата с лък, сами да създадат керамичен съд, да похапнат римски ястия, да следят римския развой, мода и търговия, и да се включат в безплатната сказка из обекта. Входът е свободен, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР