Шестима академици и двама член-кореспонденти сътвориха отворено писмо в защита

...
Шестима академици и двама член-кореспонденти сътвориха отворено писмо в защита
Коментари Харесай

Академици проговориха с езика на „Телеграф“!

Шестима учени и двама член-кореспонденти сътвориха отворено писмо в отбрана на кандидатурата на Гешев за основен прокурор. И Мадам В. обилно разпростра полите на уеб страницата си, с цел да приюти пасквила на университетските ибрикчии. (Би трябвало да ми е неловко от възрастта и званията на господата да употребявам подобен език. Но доста необичайно, не ми е неловко! Нещо повече, коства ми се изцяло подобаващ за случая.)
„ Кому е преференциално да не бъде номиниран и определен за основен прокурор Иван Гешев? “ – питат учените и отговор не чакат. Защото го знаят, четат го всеки ден във вестниците на Пеефски: „ Най-разтревожени, вижда се, са соросоидите и някои олигарси, които има от какво да се опасяват. “ Да бяха добавили в писмото си и „ които клеветят нашия издател “, както пишат кратуните в „ Телеграф “ и „ Монитор “ и всичко щеше да е ясно. Не че в този момент не е де…

„ Струва ни се, пишат учените, че единственият аршин за подобен висок пост би трябвало да бъдат професионалните качества на претендента, честността и несъмнено, безстрашието, храбростта и целеустремеността да се изправи даже и против мощните на деня. “

Безстрашие, смелост, целеустременост… Хлъц!

Срещу кои мощни на деня се е изправил Индже Гешев? Оставям на вас да се сетите, аз персонално не съумях. Помня една нещастна женица, която той държа пет часа с белезници посред София, само че не ми се коства тя да е от мощните на деня. Силните на деня не лежат в Сливенския затвор. В никой затвор не лежат. Трябва, само че не лежат. И по тази причина е значимо Гешев да стане основен прокурор! А мощните на деня – Борисов, Пеефски, Цацаров, министърът, дето спи чартърен у кръстника си – да продължат да са мощните на деня. И след КТБ да ограбят безнаказано и идната банка. В момента си нагласяват комфортно ББР. И ще си я ограбят. Не макар, а под закрилата на Гешев. Професионалиста Гешев.

Снощи го чувам по тв приемника този извънреден експерт, приключил, апропо, Магнаурската школа в Симеоново. Нямало да каже нищо по случая " Полфрийман ", тъй като каквото и да кажел, щяло да е повлияно от страсти? Изключителен експерт! Само да не беше толкоз емоционален…

Много професионално е също по този начин да отричаш разделянето на управляващите, да определяш хора като нарушители, преди още съдът да се е произнесъл и да съобщаваш обстоятелства по настоящи каузи на медиите.

И въобще, който е желал да разбере що за експерт е Гешев, го е схванал. Тези осем учени на обща възраст 625 години не са съумели! Както се споделя, в никакъв случай не е късно да станеш за ибрет!

Ето имената им:

акад. Благовест Сендов

акад. Константин Косев

акад. Георги Марков

акад. Ячко Иванов

акад. Тодор Николов

акад. Дамян Дамянов

член-кор. Драга Тончева

член-кор. Иван Гранитски

Какво ли ги е събрало дружно? Българска комунистическа партия? Държавна сигурност?

Сред тези 8 души има 4 ½ сътрудници на Държавна сигурност: сътрудник Роман (Георги Марков), сътрудник Найденов (Константин Косев), сътрудник Тополов (Ячко Иванов) и сътрудник Огнян (Иван Гранитски). А половинката идва по линия на брачната половинка на акад. Сендов – сътрудник Калина. Нали откъдето жената…

Да припомня единствено, че и Митьо Гестапото, последният началник на Шести отдел на Шесто ръководство в Държавна сигурност, написа разгорещен текст в отбрана на Гешев и също го разгласява в прогресивния уебсайт на Малария Велева.

И още да припомня, тъй като учените не са първите, които си засраха научната и човешка съвест. През август и ректорът на УНСС проф. Стати Статев написа писмо до Висш съдебен съвет в поддръжка на кандидатурата на Гешев. Стати Василев Статев, който (каква изненада!) също е ченге – конфиденциален помощник Стойновски.

Не знам дали е инцидентно или е търсена символика, само че писмото на учените се явява в навечерието на 150-та годишнина от учредяването на Българска академия на науките. Между 8 и 12 октомври (по остарял жанр 26–30 септември) 1869 година в Браила е учредено Българско книжовно сдружение, първообразът на академията, преименувано през 1911 година на Българска академия на науките.

Позор е слаба дума за учени, тръгнали да подгъзуват на властта. Язък им за званията, жалко им за побелелите глави.

Някой бе споделил, че мъдростта е гънки, не бръчки. Но май и единствено гънки не е. Освен в случай че не приказваме за себичната мъдрост по какъв начин на теб да ти е добре и уютно, до момента в който на открито страната се ограбва и унищожава. Истинската мъдрост не може да е неутрална към истината и лъжата.

И най-после ще кажа отново: Гешев като основен прокурор ще бъде рисков за демокрацията у нас. Този човек приказва не като правист, а като политик и работи не като прокурор, а като служител на реда. Програмата, която ни описа по тв приемника, вещае тъмно бъдеще даже и за тази уродлива форма на демокрацията, която тук практикуваме.

И не е нужно да си чак учен, с цел да схванеш тази очевадна истина.

Тони Филипов, доктор, " Редута "
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР