Шестдесет и шест са случаите на заразени с морбили в

...
Шестдесет и шест са случаите на заразени с морбили в
Коментари Харесай

66 са случаите на заразени с морбили

Шестдесет и шест са случаите на инфектирани с морбили в страната към 5 март. От тях 41 са лабораторно доказани, за останалите се чакат резултатите, само че признаците са налице. Това оповестиха от Министерство на здравеопазването.

Огнища на ситната шарка има в пет области: Благоевград – 48 болни, София-град – 8 болни, София-област – 8 болни, в Бургас и Пловдив заболелите са по един. 
Най-много от инфектираните и развили заболяването са бебетата – 14. От една от четири годинки са 29, от пет до девет – 9, от 10 до четириданеасет – 2, от петнадесет до 19 – годишна възраснт – 4 случая. При възрастните в групата двадесет – двадесет и четири години има 1 случай, при двадесет и пет – двадесет и девет годишните те са три, при тридесет и пет – тридесет и девет годишните също са три, а в групата над 40 годишна възраст казусът е един.

74% от заболелите нямат имунизация или без данни за извършени имунизации.
От Министерство на здравеопазването увериха, че всички контактни лица са издирени.
Ведомството напомня, че още на 14 февруари на всички районни здравни инспекции в страната е разпоредено посредством общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и открити всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната скица и незабавното да бъдат имунизирани с една доза ваксина против морбили, паротит и рубеола. Припомняме, че според Имунизационния календар на Република България на децата гратис се слагат наложителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина против морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация против морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.
Осигурени са задоволителни количества ваксина против морбили, паротит и рубеола, увериха още от Министерство на здравеопазването.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР