Шеста трансплантация на черен дроб за 2022 г. извършиха Специалисти

...
Шеста трансплантация на черен дроб за 2022 г. извършиха Специалисти
Коментари Харесай

Във ВМА извършиха шеста чернодробна трансплантация за 2022 г.

Шеста трансплантация на черен дроб за 2022 година направиха Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА).

Реципиентът е мъж на 50 години в последна фаза на чернодробно заболяване, а трансплантацията е траяла 5 часа и бе осъществена в следобедните часове на 7 декември.

Към момента пациентът е в положително положение, екстубиран, контактен и съответен е, споделя ръководителят на трансплантационния екип, проф. Никола Владов.

За експлантацията на органите се е погрижил екип на ВМА, който сутринта на 7 декември излетява със аероплан C-27J " Spartan " от състава на 16-та авиационна база на Военновъздушните сили (ВВС) и каца на летище Горна Оряховица, където ги чака екип на великотърновската болница.
 Снимка 598634
Източник:

Ръководството на ВМА изрича признателност към околните на донора, както и на сътрудниците си от МОБАЛ " Д-р Стефан Черкезов " АД-Велико Търново и особено на техния координатор доктор Сибила Маринова.Проф. Никола Владов изрази благодарност и към екипажа на Военновъздушни сили, който за следващ път извърши задачата си сполучливо, макар комплицираните метеорологични условия.

Вчерашната трансплантация на черен дроб във ВМА бе 86-ата осъществена от началото на провеждането такива интервенции през 2007 година. Към момента в листата на чакащи на ВМА са към 20 нуждаещи се.
 Министерство на здравеопазването открива Трансплантационен център във Варна, образоват лекари
Министерство на здравеопазването открива Трансплантационен център във Варна, образоват лекари

901 български жители чакат за трансплантация
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР