Шест случая на набези на мечки в Смолянско само през

...
Шест случая на набези на мечки в Смолянско само през
Коментари Харесай

Шест случая на набези на мечки в Смолянско само през ноември

Шест случая на нападения на мечки в Смолянско единствено през ноември. По данни на екоинспекцията 108 са потвърдените досега вреди, породени от кафяви мечки в района от началото на годината. Щетите са главно в региона на Могилица, където съгласно фрагментите от фотокапани обикалят 8 мечки.

Последното нахлуване е върху пчелните кошери на Валентин в непосредствена непосредственост до селото. От мечите нападения са потърпевши още пчелари. Мечките не се тормозили и от електричеството, тъй като когато са гладни, нищо не може да ги спре, споделя Сергей Дойчев, с. Бориково. Мечки са забелязвани даже и денем, съобщи БТВ. „ Всеки ден, вечер по улицата се разхожда и ние би трябвало в 5 часа да се затваряме, тъй като е рискова и за хората. Тя един път е нападала, в прилежащ квартал - теле изяде, в друго село, в този момент пчелите ", изясни Миладин Тончев, с. Бориково.

„ Преди месец и половина едно теле на 6 месеца го изяде и другите не мога в този момент да ги пусна на паша. И с електропастира заградени и не става. Даже ме е боязън вечер да не нападне обора, влиза вътре ”, споделя Замфир Минчев, с. Могилица. „ Тука хората се оплакват, идват до къщите, там берат, ябълките ги изяждат и ги е боязън вечер да излязат, тъй като не знаят къде ще се засекат с тази мечка, а пък не се знае и по какъв начин ще реагира тя най-много. По принцип тука нашата ловна дружинка имаме такива фотокапани и на фотокапаните сме ги видели към 8 мечки почти, и всичките са разнообразни. Има 2 или 3 с дребни, другите са малко по-големи, двугодишни. Почти цялото село ги е виждало, те слизат тук съвсем до центъра ”, изясни Милко Кисьов, кмет на с. Могилица. Издадена е заповед от Министъра на земеделието и храните за прогонване на дивото животно надалеч от обитаемоте места: " Ако за в бъдеще се окаже, че мечката основава проблеми, ще предприемем последваща стъпка за условие на позволение за отстрел, само че към този момент би трябвало да се потвърди, че мечката е проблематична ”, съобщи Анатолий Елев, шеф на ДГС- Лятото поданици на селото снимаха мечка с две дребни мечета по какъв начин се къпят в реката наоколо до хотел в Могилица, а клипът събра хиляди лайкове в обществените мрежи.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР