Шест премиери до края на сезон 2020-2021 и още поне

...
Шест премиери до края на сезон 2020-2021 и още поне
Коментари Харесай

Народния готви шест премиери до края на сезона

Шест министър председатели до края на сезон 2020-2021 и още най-малко четири през есента на новата година приготвя Народният спектакъл „ Иван Вазов “. Това заяви днес директорът на театъра Мариус Донкин.

Донкин показа плануваните за първото полугодие на 2021-а премиерни заглавия, две от които са отдадени на 100-годишнината от рождението на патрона на театъра Иван Вазов. На 21 и 22 януари 2021 година на Сцена „ Апостол Карамитев “ следва премиерата на „ Плач на ангел “ на Стефан Цанев – моноспектакъл на Христо Мутафчиев, режисиран от Стоян Радев. На 26, 27 и 28 февруари на Голяма сцена премиера ще има „ Двубой “ от Иван Вазов. Спектакълът е режисиран от Мариус Куркински и е с присъединяване на Пламен Димов, Павел Иванов, Аня Пенчева, Стелиан Радев, Константин Еленков, Ирина Митева, Албена Колева, Радина Боршош, Любомир Петкашев, Стефан Къшев.

На 14 март на Голяма сцена e премиерата на музикалния театър „ Компанията “ с режисьор Михаил Петров. Продукцията е взаимна с Пловдивската опера. Само 11 дни по-късно – на 25 и 26 март на Камерна сцена ще забележим „ Бележките под линия “ – авторски театър на драматурга Мирела Иванова, режисиран от Катя Петрова. Спектакълът е с присъединяване на Мария Каварджикова, Параскева Джукелова, Илиана Коджабашева, Ана Пападопулу, Вяра Табакова и Ирина Митева.

През април феновете в Народния спектакъл ще видят и спектакъла „ Пиано в тревата “, отдаден на 85-годишнината от рождението на неговата авторка Франсоаз Саган.

Мащабният план „ Нова земя “, чиято премиера бе отсрочена поради пандемията на два пъти през тази година, има нова планувана дата, която ще бъде при започване на май 2021 година Спектакълът с режисьор Бина Харалампиева по фамозния разказ на Вазов, е драматизиран от Юрий Дачев и е отдаден на 170 години от рождението и 100 години от гибелта на патрона на театъра.

През 2021 година е планувана реализацията и на още два извънредно огромни плана, заяви още Мариус Донкин. Режисьорът в Народния спектакъл Диана Добрева ще стартира на Голяма сцена подготовки на пиеса, отдадена на живота и делото на ИВАН ВАЗОВ. Очаква се премиерата на „ Балконът на Вазов “, основана на действителни документи и записки, да бъде през сетември. Автор на пиесата е Александър Секулов.

През юни у нас би трябвало да стартира и първия стадий от подготовките на световноизвестния драматург и режисьор Боб Уилсън, който слага на Голяма сцена „ Бурята “ от Уилям Шекспир. И тези подготовки бяха отсрочени през тази година поради пандемията и изключителното състояние. Предвидено е премиерата да бъде на 17 и 18 ноември 2021 година

През есента на 2021 година, в границите на Сезон 2021-2022 са планувани министър председатели и на още две камерни пиеси.

Мариус Донкин очерта и още два значими за Народния спектакъл планове, планувани за 2022 година – спектакълът „ Орфей “ на словенския режисьор Йерней Лоренци, гостуването на Александринския спектакъл и театър с режисьор Валерий Фокин, чиито подготовки би трябвало да стартират в края на 2022 година с премиера през 2023 година

В онлайн срещата с медиите шефът на Народния спектакъл направи преглед на миналата година, която дефинира като сполучлива макар компликациите, основани от изключителното състояние. Той очерта и други акценти в проектите на театъра: основаването на изложба за срещи, представяния и камерни концерти във фоайето на Камерна сцена; слагането на електронни осведомителни табла пред централния вход, реализация на плана за Улица на изкуствата и основаването на Градина на Вазов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР