Шест пъти по-бързо от истинските се разпространяват фалшивите новини, обяви

...
Шест пъти по-бързо от истинските се разпространяват фалшивите новини, обяви
Коментари Харесай

Фалшивите новини се разпространяват шест пъти по-бързо от истинските

Шест пъти по-бързо от същинските се популяризират подправените вести, разгласи министърът за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова по време на интернационалната конференция " Фалшивите вести на същинските тролове " в НДК. Организатори са Атлантическият клуб в България и Дигиталната национална коалиция, с поддръжката на Партията на европейските социалисти, Фондация " Конрад Аденауер ", Асоциацията на Атлантическия контракт, Българския дипломатически институт и Посолството на Франция в България.

Павлова означи също, че съгласно изследванията хората доста по-лесно се доверяват на подправените вести, и сложи въпроса по какъв начин може да се преодолее този развой. Тя даде образец, че месечно потребителите във Facebook, които четат вести и друга информация, са към 2 милиарда, 1,2 милиарда са в WhatsApp, 600 милиона - в Инстаграм. 80 % от тях споделят, че са чели подправени вести, а 70 на 100 - че мъчно разграничават коя вест е подправена. Заразата, заболяването, която се популяризира, е сериозна и огромна, и няма рецепта, уточни Павлова.

Министърът счита, че кодексът за положителни практики е положително начало, само че изрази убеждението си, че всеки би трябвало да се опълчи на подправените вести. Статистиката демонстрира, че 18 страни в света са имали проблем с подправени вести, с помощта на което има изкривени изборни резултати. България е също една от тези страни, помним изборите през 2013 година и така наречен Костинбродска спекулация, разяснява Павлова.

Тя означи, че подправени вести е имало и за българското председателство - да вземем за пример вести, че ще ни лишават председателството и ще се даде на друга страна. На всички е ясно каква е процедурата, в никакъв случай не е стоял въпроъст за лишаване на българското председателство, ремонтът на НДК в никакъв случай не е бил изискване да се организира или да не се организира председателството, напомни Павлова. Освен това всеки ден бяхме подложени на хакерски атаки, добави тя.

Павлова сподели, че и тя самата е била обект на подправени вести и съобщи, че на тях би трябвало да се реагира. В същото време обаче, когато уеб страниците са подправени или новините са в обществените мрежи, не можеш да реагираш, нужни са регулации, с цел да могат да работят способените органи и да можем да си търсим правата, уточни тя.

Павлова очерта четири категории подправени вести - със сензационно наличие, т.е. за печелене на пари и трафик, дезинформация - операция, конфигуриране на публичното мнение или с чисто лобистки интерес, третият тип са партийните подправени вести - за дискретиране на политик или партия, а четвъртият - ирония и подигравка. Тя уточни, че, с изключение на сатирата и пародията, вниманието би трябвало да се насочи към останалите типове, и предизвести, че никой не е застрахован от подправени вести.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР