Шест от десет европейци предпочитат да чакат Дядо Коледа у

...
Шест от десет европейци предпочитат да чакат Дядо Коледа у
Коментари Харесай

Коледата на европейците през 2022: По-бедна и предимно „домашна“

Шест от 10 европейци избират да чакат Дядо Коледа вкъщи, покрай фамилията, вместо да пътуват, с цел да посетят приятелите и роднините си или да откриват нови места. 4 от 10 европейци считат да похарчат по-малко от 250 евро за Коледа (за дарове, храна или пътуване).

През 2022 година европейците ще предпочетат практични дарове за Коледа (31%) вместо скъпи дарове и прекарвания. Европейците се готвят за един от най-скромните и сдържани коледни празници през последните години, до момента в който континентът е изправен пред възходяща инфлация, а икономистите чакат през 2023 година стопанската система да се задържи в застоялост.

Revolut, финансовото супер-приложение с 25 млн. клиенти в международен мащаб, е провело огромно интернационално изследване с над 10 000 участници от 10 страни в Европа. Рамките на извадките се основават на пол, възраст, държава/регион/държава.

" Всичко, което желая за Коледа е да си остана у дома или да посетя приятелите и фамилията си "

Европейските консуматори са подготвени да посрещнат коледния празник с прагматизъм и практични решения, като са разграничени сред две противоположни трендове - понижаване на покупателната им дарба и предпочитание да се възползват от деня, в " новата нормалност " след пандемията.

Предпочитанието да се пътува по Коледа наподобява е по-скоро възрастово желание (14% в сегмента 25-34 г.) или културна наклонност. Респондентите от Румъния, Италия и Франция удостоверяват желанието си да резервират пътешестване за Коледа или да пътуват, с цел да посетят другари и родственици на този празник, в по-висока степен, в сравнение с тези от Англия, Полша, Германия или Литва. До момента румънците (64%) са европейците с най-висока подвижност за това събитие, за разлика от литовците (с 31% отговори, благоприятстващи резервирането или планирането на пътуване).

Ограничен бюджет или безгранични дарове за Коледа?

Когато става въпрос за пари и коледен бюджет, множеството европейци споделят опасенията си от възходящите разноски за отбелязване на този значим празник. 25% от интервюираните се е налагало да пестят за сезона на подаръците. Младите хора също избират да икономисват (34% от 18-24 годишните), а също по този начин обмислят ръчно направени дарове (16%) в по-висока степен спрямо по-зрелите сегменти от популацията.

Германците (23,50%) и поляците (23,20%) възприемат тази година по-скоро като стиснатия Чичо Скрудж, като считат, че не е време за празник, защото не могат да си го разрешат. 14,50% от европейската извадка декларират, че Коледа на 2022 година може да бъде " анулирана " заради финансови спънки. Но общата атмосфера е избавена от респондентите във Франция (17,1%), Италия (15,6%) и Обединеното кралство (15,2%), които са по-спокойни и разчитат на персонални заеми, кредитни карти или вноски " Купи в този момент, заплати по-късно ", с цел да финансират проектите си за зимните празници. За да понижат разноските си, италианците (14,9%) и по-младите консуматори (18-24 година, 15,70%) мислят да подарят ръчно направени дарове, до момента в който също италианците (16,70%) и възрастните хора (65+, 14,60%) ще подарят ваучери за коледни дарове.

9% от интервюираните декларират, че не желаят да харчат въобще (нито цент!). Най-разточителни са френските респонденти, като 8% от тях декларират, че имат намерение да похарчат над 1000 евро за храна, дарове и пътувания за Коледа и Нова година. За разлика от тях литовците са най-въздържани, като 60% от интервюираните в тази страна възнамеряват да похарчат по-малко от 250 евро по този мотив.

Практични дарове и обществено приобщаване

Според изследването на Revolut европейците биха предпочели практични дарове (31%) вместо скъпи дарове и прекарвания за Коледа (17%). Жените към момента чакат да получат хубави неща или лакомства, които другояче не биха си купили (19,4%). Мъжете се затрудняват да решат какво желаят да намерят под коледната елха (18,8%, вторият най-предпочитан отговор след практичните подаръци).

Най-практични измежду всички европейци са поляците (39% биха желали да получат удобен подарък) и възрастовата категория 25-34 години (38,5%). С увеличение на възрастта на респондентите загрижеността за мечтаните дарове понижава, а отговорите " не знам " стават по-многобройни измежду възрастните хора (над 55 година, 22,6%).
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР