Шест бели ангела от мрамор са единственият спомен за нелепо

...
Шест бели ангела от мрамор са единственият спомен за нелепо
Коментари Харесай

11 години от трагичния Великден в Симеоновград

Шест бели ангела от мрамор са единственият спомен за неуместно починалите точно на Великден шестима младежи, отиващи на черква, напомня " Телеграф ", представен от БЛИЦ.

Статуите са в построения в тяхна памет в Мемориален комплекс в Симеоновград. 24 април 2011 година ще остане най-тъжната дата в историята на града, а денят запомнен вечно като Черния Великден.

Преди 11 години няколко съдбовни секунди лишиха шест млади живота и прекършиха десетки ориси вечно. Светлата нощ на Възкресение Христово в Симеоновград се трансформира в същински кървясъл пъкъл.
Мигове

В станалата съдбовна вечер 20 минути преди Възкресение младежка компания излиза от една от къщите в Симеоновград. Трифон, Яница, Мелин, Евгени, Гошо и Красимир не подозират, че текат последните мигове от младите им животи. Никой и не допуска, че няма да стигнат до Божия храм, с цел да възпламенят свещи. А вместо това на метри от тях след години ще има мемориален парк, почитащ паметта им. Както и че за всички нас те просто ще си останат „ Ангелите от Симеоновград “. Младежите в компанията са на възраст сред 17 и 19 години.

Мечтаят да са студенти, да заминат за далечни страни, да се осъществят и съумеят в живота. Вместо да преследват фантазиите си обаче, всичко свършва в мига, в който летящ със 136 км в час остарял „ Опел “ ги връхлита в тил.

Тоалети

Зад кормилото на колата палач е младият Данаил Георгиев, а братовчед му Живко е на предната седалка. Колата е на бащата на Живко, който влезе в пандиза точно тъй като е дал ключовете за возилото на очевидно почерпения си родственик. Шестте младежи са покосени на място, други двама от злощастната компания оцеляват по знамение след тежки рани и голям брой контузии. След дни жертвите на ужасната покруса са заровени. По подигравка на ориста в костюмите и тоалетите, приготвени за наближаващите им абитуриентски балове. След траял малко повече от 1 година правосъден развой в Хасково двамата виновници за нелепата злополука бяха наказани.
Затвор

На 3 май 2012 година на 12 година отнемане от независимост при първичен общ режим в затворническо общежитие от отворен вид бе наказан Данаил Георгиев. Хасковският областен съд го разгласи за отговорен, че е предизвикал по несъобразителност гибелта на повече от едно лице и междинна телесна щета на повече от едно лице, в пияно положение, като казусът е изключително тежък. Той няма да има право да ръководи кола 15 години. Остават му още 4 и ще получи книжката си, която се съхранява в Пътна полиция. На 10 години затвор и 13 години без брошура беше наказан и братовчед му Живко Желев. Той ще се върне на пътя след още две години.

На 17 януари 2014 година в 9,00 часа сутринта двамата наказани са арестувани и преведени в старозагорския затвор. Първоначално Данаил и Живко бяха в затворническото общежитие от открит вид край Гълъбово. През деня двамата бяха на свободен режим и работиха. Живко в автосервиз, а Данаил в завод за произвеждане на палети.

Строго
Живко излезе на независимост предварително през януари 2018 година Не се прибра в родния си Симеоновград, а се реалокира да живее в София. По последни данни работи в автосервиз в „ Люлин “. Данаил непрестанно пуска молби за предварително условно освобождение, само че съдът досега отхвърля да ги удовлетвори. И двамата виновници ще получат и книжките си, откакто им изтече наказването. В пандиза са работили, скъсили са присъдите си по схемата - два дни работа, зачетени за три дни излежани. Родителите упорстват за законови промени, даващи по-сурови санкции на провинилите се на пътя, когато са били хванати с алкохол и опиати. „ Мястото на убийците на децата ни е в пандиза.

Нашите деца в никакъв случай няма да ги забележим повече. Няма да имаме внуци от тях. Няма към този момент защо да живеем и ние!”, безапелационни са околните на неуместно починалите младежи. Почти всички отхвърлят, че кроят проекти за възмездие. Но са безапелационни, че в никакъв случай няма да простят на двамата братовчеди за породената от тях покруса.

Мъст
„ Единствената причина да не отплащам е, че сънувах сина си и той ми сподели „ Татко, не ставай палач! “. Тези думи на бащата на починалия Трифон, който носи същото име като починалия си наследник, към този момент са се трансформирали в градска легенда в Симеоновград. Черният Великден зачерни града край Марица и го промени вечно. „ Тук към този момент думи като „ амнистия “ и „ празници “ са изпразнени от наличие.

За нас към този момент празници няма. И не молим Бог да елементарни на децата ни. Защото те бяха млади и почтени. Нека Му служат като ангели, за нас те са такива! “, десетки пъти са казвали родителите на неуместно починалите младежи.

Пуснатият провинен се ожени, поправя коли в София

Живко Желев, единият от двамата наказани за Черния Великден, към този момент не просто е на независимост, само че е и благополучен жених. Още през януари 2018-а Живко излезе на независимост, откакто на 27 септември 2017-а влезе в действие правосъдното решение за предварителното му освобождение. Той излезе от пандиза предварително, откакто търка наровете 44 месеца и 10 дни.

Остатъкът от наказването му беше сменен с двегодишна условна присъда. Тя към този момент е изтекла и той не върви на пробация след излизането си от пандиза. Вече даже може да кара, тази част от наказването му също е изтърпяна. Живко съумя да се устрои в София и поправя коли в автосервиз. Преди две години се задоми, подписа брак, само че към момента няма деца. Хората в Симеоновград приказват, че е анатемосан в никакъв случай да няма лична рожба.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР