Шест български редакции влизат във финалния проект на документа за

...
Шест български редакции влизат във финалния проект на документа за
Коментари Харесай

Одобрени са 6 български предложения за етичния страндарт на изкуствения интелект |

Шест български редакции влизат във финалния план на документа за етични стандарти на изкуствения разсъдък, който Генералната конференция на ЮНЕСКО ще гласоподава на сесията си през ноември.

Това заяви за Българска телеграфна агенция доцент Мариана Тодорова - лекар по футурология и академик от Института по философия и социология към Българска академия на науките, която е взела участие в изработването на документа. Някои от българските ремонти са подкрепени и от други страни.

41-та сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО се открива през днешния ден в Париж и ще продължи до 24 ноември.

Документът с етични стандарти на изкуствения разсъдък има целесъобразен темперамент, задачите са човечеството да се възползва от изкуствения разсъдък и посредством него да се промотира развиване и мир, да се подкрепят страните членки, които стартират да се сблъскват с въпроси за изкуствения разсъдък, изясни Тодорова. Заложени са четири основни полезности, първата от които - почитание и предотвратяване на човешкото достолепие, права и свободи.

Засягат се областите, за които дава отговор ЮНЕСКО - обучение, просвета, околна среда, просвета, и единствено по експлицитното гледище на България и още няколко страни, е бил включен пазар на труда и претовареност. Документът не се отнася за военните системи и системите за сигурност за полуавтономни и самостоятелни оръжия, тъй като това е отвън обсега на организацията, посочи Тодорова.

 Доц. Мариана Тодорова.

Част от приноса на България е, че сме претендирали стопанска система, пазар на труда и специалности да бъдат изведени като обособен бранш на влияние. Препоръките са да се планува, че доста специалности ще бъдат сменени от автоматизацията и роботизацията, от навлизането на изкуствения разсъдък, а други ще бъдат трансформирани, тъй че да се изготвят стратегии в две насоки.

Едната е хората, които напълно има риск да бъдат сменени от изкуствен интелект, да се преквалифицират, а другите да бъдат подготвени по какъв начин да си сътрудничат с него, сподели специалистът. И даде образец - счетоводители, офис мениджъри, на някакъв стадий снабдители, охранители могат да бъдат напълно сменени от роботизация и изкуствен интелект, до момента в който адвокати и лекари ще би трябвало да си сътрудничат с него.

Тя уточни, че към този момент има правни платформи, които вършат юридически разбор, due diligence /комплексна, надлежна проверка/. В момента в Америка се създава подобен вид платформа, която е длъжностен бранител за най-бедните.

Друга платформа, въз основата на симптоматиката, която индивидът разказва, прави диагностика с до 87 % акуратност. Това демонстрира не че ще изчезнат персоналните лекари, само че че техният брой след към 20 години може да бъде сведен, в случай че компютърната диагностика стане всеобща процедура, изясни футурологът.

Българска редакция е и рекомендацията в документа потребителите да знаят дали продуктът или услугата, която получават, е генерирана или е асистирана от изкуствен интелект. Смятам, че това е едно от най-силните оферти, които направих от името на България, сподели Мариана Тодорова. Тя изясни, че логаритмите могат да ни профилират и по тази причина е предложила хората да знаят по какъв начин се дава услугата или продуктът.

В проектодокумента е регламентирано, че крайните решения би трябвало да са взети от човек, уточни специалистът и изясни за какво. Има платформи, основани на изкуствен интелект, които банките употребяват, с цел да отпускат заеми.

Някои от причините са напълно калкулирани на база статистика. Да речем, индивидът, когато желае да получи заем, подава молба в понеделник. Ако получи отвод, това може да се дължи освен на разбора на неговото кредитно досие, само че на статистически мотив, че взетите в понеделник заеми се връщат с 0,3 % по-малко. Има някаква статистическа взаимозависимост, която за нас не е обяснима, само че изкуственият разсъдък я пресмята, описа Тодорова.

Според нея най-важната рекомендация в документа е, че самият изкуствен интелект, който е обучаван посредством огромни данни, възпроизвежда нашите предубеждения, така наречен biases, измежду които по пол и раса. Когато полицията на Лос Анджелис желае да засече нарушител в някакъв периметър, изкуственият разсъдък постоянно допуска, че това са чернокожи или латиноамериканци, т.е. предявява расови предраздъци, даде образец футурологът. В документа категорично е регламентирано също, че отговорността е на хората, тъй като към момента се възприема, че това е стеснен изкуствен интелект, който е под човешки надзор.

Второто значимо българско предложение, което е било признато в документа на ЮНЕСКО, е, че наблюдението от изкуствен интелект посредством портативни датчици или устройства, които се прикрепят върху човешкото тяло /wearables или insideables в бъдеще - капсули, които се поглъщат/, би трябвало да бъде със единодушието на самия пациент или на неговите родственици. По наше искане беше регаментирано при такова събитие хората да бъдат осведомени, че се употребяват техните здравни данни, изясни Тодорова. Ако пацииентът не е в схващане, да се вземе позволение от роднините, както в този момент се взема осведомено единодушие преди интервенция, уточни тя и означи, че изкуственият разсъдък ще има най-силно въздействие в медицината.

Друга корекция е, че изкуственият разсъдък ще се употребява в образованието да поддържа процеса, само че по този начин, че да се подсигурява, че няма да се намалят когнитивните качества на индивида и няма да се извлича сензитивна информация. Има платформи, основани на изкуствен интелект - когато ученикът или студентът четат някакво научно наличие на цифрово устройство, може това устройство да бъде обвързвано с платформа, основана на изкуствен интелект за лицево различаване. Платформата, анализирайки мимиките и придвижването на погледа, може да каже дали студентът или ученикът възприемат добре информацията, дали я схващат и дали имат някакви усложнения, изясни Тодорова. Това, от една страна, може да ускори самостоятелния метод в образованието, тъй като учителят ще знае кой на какво равнище е и накъде да насочи вниманието си. От друга страна обаче, това е персонална информация и, в случай че попадне на неправилното място, човек може да бъде дискриминиран, разяснява специалистът. По думите й, настрана може да се събере много странична информация.

Вече има подобен вид платформи, при които изкуственият разсъдък прави транслитерация и компютърът записва текст, т.е. като диктуване. В момента посредством изкуствен интелект е вероятен и превод от 180 езици. Да, не схваща жлъч или комизъм, само че е на много положително оперативно ниво, разяснява Мариана Тодорова.

Все отново тя изясни, че когато спрем да учим езици, да пишем ръкописно или да композираме музика, тъй като това в този момент може да става с интерфейс, това може да намали развиването ни и когнитивните ни качества.

Четвъртата значима българска корекция е, че всички страни и райони би трябвало да имат идентичен достъп до данни, тъй като изкуствения разсъдък се развива на правилото на обработка на доста данни. И в случай че обособените страни нямат идентичен достъп - данните са като гориво - някои не биха били равнопоставени по отношение на други, уточни специалистът.

Петата корекция, в която участвах, е, че би трябвало да се съблюдава да не се допусне монополизация на някои услуги и артикули, тъй като това ще даде извънредно конкурентно преимущество и мощ на обособени страни или на обособени корпорации, сподели Мариана Тодорова. Например в случай че Китай направи пръв пробив за един по-съвършен изкуствен интелект, геополитически ще стане водач, разяснява тя. Шестата българска корекция в документа на ЮНЕСКО е, че страните би трябвало да наблюдават за въздействието на изкуствения разсъдък и при потреблението му от медии и снабдители на информация.

Според Мариана Тодорова в бъдеще ще се стигне до нуждата от регулация и евентуално тя ще важи на районен принцип. Едва ли ще можем да подсигуряваме, че световно ще се съблюдава, разяснява тя и даде образец с Китай, който от една година насам е въвел обществената кредитна система и там хората биват възнаграждавани или наказвани съгласно държанието си. Ако някой изхвърля боклука си нерегламентирано или минава на червен светофар, му лишават 100 точки. Ако жена кърми бебето си, е възнаградена с 50 точки, както и в случай че посети възрастните си родители. Опасността тук идва от това, че нашето държание се околичествява и да вземем за пример пет почтени дейности, като погрешно изхвърляне на отпадък или антиправителствено наличие в обществените медии, могат да ни трансфорат в рецидивисти, разяснява специалистът.

Според нея е евентуално да има правна рамка на изкуствения разсъдък и тя ще произлезе от Европейския съюз, само че не всички страни, в това число Америка и Русия, ще желаят да я съблюдават, тъй като това значи да се откажат от водачество или от конкуретно преимущество. Точно в този момент, когато тесният изкуствен интелект стартира всеобщо да навлиза в множеството човешки сфери, е належащо да се организира световен разговор кое е възможно и кое не, означи футурологът.

Светът би могъл да бъде и химеричен, и антиутопичен, от нас зависи накъде ще насочим използването на всички тези цифрови технологии, разяснява Тодорова. Тя даде образец, че изкуственият разсъдък в медицината към този момент е кадърен да диагностицира с небосвод от пет години напред опцията човек да развие рак, най-много на гърдата и на кожата. Откриват се доста нови формули за медикаменти, галактики в космоса. Има големи благоприятни условия, само че самите хора са тези, които дават подобен вид направления - антиутопични, за следене и профилиране, означи тя.

В момента изкуственият разсъдък оперира в едно поле и дава решения, само че не схваща какви решения дава. Но даже на това равнище, има големи последствия, уточни Тодорова. Според нея, в случай че регулациите не стартират на това равнище, колкото повече изкуственият разсъдък еволюира, толкоз повече безнадеждно закъснели ще бъдем.

Някои учени считат, че до 20 години ще стигнем тази точка на сингулярност, в която съществува общоприет изкуствен интелект, почнал да превключва от една област в друга и да има някакъв вид схващане, да може да си слага цели и да ги взема решение, т.е. конкуретна на нас същина. Други пък учени считат, че това в никакъв случай няма да се случи, тъй като ние нямаме пояснение какъв феномен е нашето схващане и не можем да го пресъздадем, уточни специалистът. Тя означи, че изкуственият разсъдък към този момент е зает в опити с ембрионална селекция за инвитро процедури, употребява се в образованието, ще размени доста специалности, ще трансформира други, ще бъде зает в дълголетието, в планове за величие. Най-важното е, че самите хора имат податливост към това все по-трудно да взимат решения и да желаят да делегират сходни механизми на изкуствен интелект, смятайки, че той би бил справедлив и би защитил всички гледни точки, само че това не е по този начин, добави доцент доктор Мариана Тодорова и означи, че сходно абдикиране е отвод от човешки суверенитет.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР