Шерил Сандбърг е обиколила Щатите, говорейки за жени и лидерство.

...
Шерил Сандбърг е обиколила Щатите, говорейки за жени и лидерство.
Коментари Харесай

Ако искате дъщеря ви да има успех, забранете тези думи!

Шерил Сандбърг е обиколила Щатите, говорейки за дами и водачество. В нейните лекции, провеждани нормално в кампусите на колежи, тя се обръща към млади мъже в публиката със следните думи: „ Вдигнете ръка, в случай че в миналото по време на израстването ви са ви казвали, че доста командорите. “
Около 10 % подвигат ръка. Когато запита същото младите дами в публиката, 90 % подвигат ръка, написа noviteroditeli.bg.

И това се повтаря, още веднъж и още веднъж, в разнообразни колежи в разнообразни елементи на страната – 90 % от младите дами подвигат ръце, когато ги питат дали са били наричани „ командорещи “ като деца.

Иронията е, че доста от тях подвигат ръката си по този мотив, само че множеството девойки стопират да подвигат ръка въобще по време на просветителния си път.

От началното учебно заведение до гимназията самочувствието на девойките спада три пъти и половина повече от това на момчетата. В прогимназията множеството девойки демонстрират, че са доста по-незаинтересовани да бъдат водачи, в сравнение с са момчетата.

Мнозина от нас – и мъже, и дами – бихме желали да забележим повече дами водачи в света. Разтревожени сме, че едвам 12 % от политиците ни са дами, когато дамите съставляват 51 % от популацията на земята. Изобщо не ни подхожда фактът, че по-голямата част от водачите в областта на технологиите, медицината, политиката, шоубизнеса и корпоративния свят са мъже. Бихме желали да забележим повече дами на управителни позиции на всички места.

Но не е задоволително единствено да го желаеме. Трябва да подхващам на практика стъпки, с цел да се реализира смяната, и би трябвало да сме реалисти какво би означавало това - да премахнем разликата в самоувереността, която имат момчетата и девойките, и която стартира да пораства още от началното учебно заведение. И това включва да заемем страната на девойките по най-сериозния метод, на който сме способни: с думите си.

Децата не осъзнават асоциациите, които вършат – мозъкът им към момента не е дотолкоз развъртян. Когато кажат на някое момиче, че „ командори “, те не си мислят „ Искам да я засрамя и да ѝ запуша устата отсега нататък. “

Но резултатът е също толкоз гибелен, тъй като не казваш на някого, че се държи „ шефски “, в случай че ти подхожда по какъв начин управлява нещата. Казваш му по този начин, в случай че не ти харесва.

Възрастните не сме всесилни (де да бяхме). Но разполагаме със мощ в дребната сфера на въздействие, която имаме – децата.

Можем да стартираме, като забраним думите „ командорене “ и „ шефски “.

„ Не използваме тези дума за никого “, би могъл да каже някой родител. „ Ако не ти харесва методът, по който някой управлява, кажи му какво ти подхожда: „ Мисля, че всички би трябвало да си кажем на какво ни се играе след това. “ Но в никакъв случай не казвай на някого, че „ командори “. “

„ Защо не? “, би попитало детето.

„ Защото е жестоко и тъй като пречи на девойките да станат водачи. “

Забраняването на думата не е единствено, с цел да се вдъхне кураж на едно малко момиченце, а с цел да се стартира разговор. Да, става въпрос за това то да бъде защитено от опцията да го засрамят поради естествения му инстинкт да води. Но също и за започването на диалог и с момчетата, и с девойките за водачеството. Колкото повече приказваме за това, когато има значение, толкоз по-голямо въздействие ще имаме.

Аз бях едно от тези момиченца, на които им споделяха, че се държат „ шефски “. За благополучие, с изключение на децата, които ме заобикаляха, имах и майка ми, която ми споделяше: „ Беше ужасно, когато застана отпред на групата по време на похода в планината, нищо че от самото начало ни водеше в неверната посока! “ (Да, това фактически се случи по време на едно пътешестване с учебно заведение и да, в действителност беше толкоз занимателно, колкото звучи.)

Тя и някои други хора ми помогнаха да схвана, че може би това, което ми споделят децата, не е единственото валидно; че може би всичко е наред, в случай че ми харесва да съм начело; че може и да съм добра в това.

Отделяме доста време, внимание и сила в размишления по какъв начин да вкараме повече дами на управителни позиции. Но в края на краищата повече дами водачи ще има, когато стартираме да даваме късмет на повече девойки да управляват.

Забранете думата „ шефски “.

Заменете я с „ Разбирам те. “ И с „ Виждам те като водач. “
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР