Шенгенското споразумение за пътуване без граничен контрол в Европа е

...
Шенгенското споразумение за пътуване без граничен контрол в Европа е
Коментари Харесай

Правителствата превърнаха Шенген в изкупителна жертва, заяви евродепутат

Шенгенското съглашение за пътешестване без граничен надзор в Европа е застрашено поради проблеми със сигурността и даването на леговище, предизвести Европейският парламент.

В собствен отчет, който евродепутатите ще гласоподават на 30 май, те показват, че Шенген е под " голям напън ". " Националните държавни управления трансфораха Шенген в изкупителна жертва за неуспехите в политиката за сигурност и слабостта на европейската система за предоставяне на леговище. Въпреки това Шенген не е казусът, а решението ", декларира докладчикът на Европарламента Карлуш Коелю (ЕНП, Португалия).

Той предизвестява, че стоварването на виновността върху свободното придвижване може да има тежки последствия: " Ако Шенген почине, тази Европа на жителите, която имаме през днешния ден, ще изчезне. "

Трудни времена

На доктрина всеки човек предстои на граничен надзор само на външна граница на шенгенското пространство. От 2015 година обаче бяха въведени инспекции на някои вътрешни граници в отговор на бежанската вълна и на серията от терористични набези в Европа.

Потокът от имигранти бе общопризнат като опасност за вътрешната сигурност и засегнатите страни се възползваха от клаузи в Шенгенското съглашение, с цел да вкарат граничен надзор. Тези ограничения са планувани за изключителни случаи и би трябвало да имат краткотраен темперамент, само че повече от две години по-късно естественото действие на шенгенското пространство не е възобновено.

Към момента шест страни ползват гранични инспекции: Франция, Австрия, Германия, Дания, Швеция и Норвегия. " Вътрешните граници към момента са налице основно тъй като ние плащаме цената за проблеми отвън обсега на Шенген като политиката за предоставяне на леговище ", декларира Коелю.

Цената на граничния надзор

Граничните инспекции забавят придвижването на хора, артикули и услуги в границите на Европейски Съюз. Около 1.7 млн. души пътуват всеки ден през граница в Европейски Съюз, с цел да отидат на работа. Те дружно с туристите и превозвачите са най-засегнатите от ограниченията. Самият надзор е обвързван с поемането на административни и инфраструктурни разноски.

Изследване, поръчано от Европарламента, прави оценка възможните разноски от цялостно прекъсване на действието на Шенген за две години във всички страни на 25-50 милиарда евро.

Мерки за решение на проблемите

През април 2017 година бяха въведени систематични инспекции за самоличността на всеки, който влиза в Европейски Съюз. Нова система за регистрация при излизане и влизане в зоната засича придвижването на жители на други страни.

Беше основана и Европейска гранична и брегова защита, с цел да се ускори наблюдението върху външните граници. В същото време " Европол " получи спомагателни пълномощия в битката с тероризма.

 Правителствата трансфораха Шенген в изкупителна жертва, съобщи евродепутат
© Европейски парламент

В отчета си депутатите поддържат обрисуваната от Европейската комисия пътна карта за възобновяване на свободното придвижване. " Решението е да се откри политическа воля ", показва Карлуш Коелю. " Въпреки европейската рамка границите си остават национални. Затова страните членки са тези, които би трябвало да трансформират нещата. "

Подкрепа за България и Румъния

Депутатите употребяват опцията, с цел да повторят още един път заключението си, че България и Румъния са подготвени да се причислят към шенгенското пространство, и приканват съветът да вземе нужното решение: " България и Румъния извършват условията към този момент от седем години. Ако играеш по разпоредбите, би трябвало да получиш това, на което имаш право ", споделя Карлуш Коелю.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР