Схемата ощетила страната с милиарди евроВ Гърция набира сила скандал

...
Схемата ощетила страната с милиарди евроВ Гърция набира сила скандал
Коментари Харесай

Скандал с подкупи за ексминистри тресе Гърция

Схемата ощетила страната с милиарди евро


В Гърция набира мощ скандал с някогашни министър председатели и министри, обвинени, че са взели участие в скица с подкупи, раздавани от швейцарския фармацевтичен колос “Новартис ”, съобщи Би Би Си.

Прокуратурата в Атина подозира, че компанията е дала рушвети в размер на 50 млн. евро сред 2006 и 2015 година за преференциално отношение към медикаментите й. А забърканите някогашни държавници изрично опровергаха присъединяване в схемата.

Документът с обвиняванията бе показан във вторник пред Народното събрание, само че не бе изработен обществено притежание. Според гръцки медии в него са представени 20 очевидци на подкупването на висши държавни чиновници.

Сред получавалите рушвети, с цел да разрешат фиксиране на цените и продажба на по-скъпи медикаменти, са 2-ма някогашни министър председатели и 8 някогашни министри, в това число Андонис Самарас – министър-председател от 2012 до 2015 година от консервативната Нова народна власт, която в този момент е в съпротива. В листата е и актуалният еврокомисар по миграцията Димитрис Аврамопулос, който от 2007 до 2009 година е министър на опазването на здравето на Гърция. “Само болен разум може да измисли сходен невиждан проект ”, разяснява той. Замесеният началник на Националната банка Янис Стурнарас – министър на финансите в кабинета на Самарас, също опроверга присъединяване в схемата. “Това са политически стимулирани обвинявания, които целят да ме смъкват от поста ”, сподели той.

Самият Самарас съобщи по-рано, че ще съди сегашния ляв министър председател Алексис Ципрас и дефинира изказванията като “клевета ”.

Разследващите корупционния скандал пресметнали, че противозаконните практики на фармацевтични компании нанесли на страната след 2000 година вреди на приблизителна стойност 23 милиарда евро, а загубите, отнасящи се единствено до “Новартис ”, се равняват на €3 милиарда Компанията разгласи, че е осведомена с обвиняванията и сътрудничи на гръцките управляващи.

Предстои Народното събрание да изследва документите и да вземе решение, дали по случая да бъде формирано дело.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР