Схема, ощетила Здравната каса с милиони, разкриха от прокуратурата в

...
Схема, ощетила Здравната каса с милиони, разкриха от прокуратурата в
Коментари Харесай

Нова схема източила 5 милиона лева от здравната каса

Схема, ощетила Здравната каса с милиони, разкриха от прокуратурата в Пловдив. Документалната машинация е обвързвана с даването на помощ за хора с увреждания. Медицински център е изготвил над 8000 протокола от прегледи на хора с увреждания, за които са изплатени 5 милиона и 200 хиляди лв.. Много от пациентите по документи нямат никакви увреждания.
 
„ Беше подаден сигнал от Районна здравна ревизия - Пловдив. Незабавно предприехме дейности, образувахме досъдебно произвеждане. Разпитахме голям брой очевидци и се откри, че в реалност това е по този начин. Имаме информация за 730 протокола, които са изплатени на притежателя на медицинския център ”, уточни Димитър Пехливанов, наблюдаващ прокурор.

„ 27 от хората, на които е публикуван протокол за обзор от лекарска комисия, в действителност са мъртви. Събирали са база от данни с хора, които имат потребност от такива помощни средства, по най-различни способи. Ние сме открили тази активност в интервал от една година. Разследването по делото продължава с доста съществени темпове ”, съобщи Атанас Илиев, зам.-районен прокурор на Пловдив.
 
„ Собственикът на медицинския център е и притежател на двете компании, които търгуват с помощни средства. И на тези компании са изпратени от Касата 815 хиляди лева по издадени протоколи от лекарски комисии, които той е назначил ”, разясни Пехливанов.

Поредна скица за източване на пари от Национален осигурителен институт

Извършени са 19 обиска на домове и офиси в Пловдив и страната,  при които са конфискувани голям брой документи, 50 флашки, 30 000 лв., 10 компютъра и електронни подписи на членовете на комисията. За залавянето на тартора на групатае проведена цяла спецоперация, тъй като при разкритията той е бил в чужбина и е имало възможност да се укрие. Все отново той е задържан на летището при идването си у нас.
 
 istock istock

В позицията на НЗОК се споделя, че през април 2023 година са изготвили доклад-анализ, изпращани са писма и сигнали до министерство на опазването на здравето, по отношение на активността на МЦ „ Медлайф ”. От страна на Касата и РЗИ са поискани инспекции.

От другата страна образец за хора, които имат потребност, само че не получават помощни средства е майката на Красимира Русанова. „ Края на юни месец на майка ми предстоеше да бъде изписана от неврологичното поделение на болничното заведение в гр. Левски, с изцяло парализирана лява страна. Казаха ми, че с цел да мога да аплайвам и да получа помощни средства тя би трябвало да се яви на ТЕЛК комисия, при към този момент налични 76% неработоспособност. След което да подам документи и вероятно да ми бъдат отпуснати помощни средства ”, описа Русанова.
 
„ Пациентските организации напирахме да се промени системата, тъй като в обществените институции няма медицински лица, които да разчетат нашите диагнози ”, съобщи Павлина Григорова, представител на пациентска организация.

В студиото на „ Здравей, България ” тематиката разяснява Антон Тонев, консултант на министъра на опазването на здравето. „ Става въпрос за една доста комплицирана система, формирана от доста фактори. Когато се измести центъра ѝ постоянно се печели или се губи нещо. Ако затегнем контрола, което очевидно е належащо сега, тъй като става въпрос за корист с една доста сериозна сума, това би забавило извънредно доста издаването и достигането до тези произведения ”, съобщи Тонев.
 
„ Има две институции РЗИ – Пловдив и Здравната каса, които са хванали процеса в моментът, в който са се натрупали задоволително данни. Трудно могат да се заловен нещата от първия вероятен миг, тъй като става въпрос за ужасно доста пациенти и документи ”, разясни още съветникът на министъра.
 
По отношение на смяна в законодателството, Тонев сподели, че от предходната година тази активност е трансферирана от министерството на труда и общественото развиване към НЗОК. Точно тъй като тя има много по-сериозни контролни механизми.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР