Схема използва неграмотни хора, които искат да работят в чужбина.

...
Схема използва неграмотни хора, които искат да работят в чужбина.
Коментари Харесай

Измамен българин от сънародници в Дания: Излъгаха ни, храниха ни с продукти от контейнерите

Схема употребява необразовани хора, които желаят да работят в чужбина. Това са група българи от русенски села, които отиват да работят  в Дания като разносвачи на вестници и списания. Шефовете са българи от Русе - няколко семейства, които са се изселили в Дания преди години и се занимават с това. Хората намират работата по публикация. Отиват на място и ги настаняват в нещо като жилища за социалнослаби, а не в обещаната квартира. Давали са им храна, изхвърлена в контейнерите. На третия - четвъртия ден ги карат в институция в град Холбек в Дания, където хората си мислят, че попълнят документи за адресна регистрация за работа, а действително това са документи за обществени помощи, само че тези помощи не отиват при служащите, а при шефовете им. А Дания е много великодушна във връзка с помощите, споделя Нова тв. 

Единият от служащите обаче се усъмнява, че има нещо неправилно и когато началниците потеглят да им събират персоналните карти, той отхвърля да си я даде и той и част от групата са изгонени и се постанова да живеят на улицата. 

Обявата, на която се отзовават служащите, е оповестена онлайн. В нея се дава обещание работа като пощальон на вестници и списания, добра заплата, превоз и квартира. 

Заведоха ни в Дания с бус, разказва Радослав Христов. 

Българите описват, че са настанени в жилище за небогати, което се заплаща от самата Дания, а нас българските работодатели ни лъжеха, че заплащат наем за нас. Беше извънредно, като комуна, лудница, описват пострадалите. 



Шефът на служащите в Дания е 54-годишния Сунай Ахмедов от Русе. Преди години се преместил там дружно с цялата си фамилия. Най-верните му хора били двамата му зетьове, които се занимавали с набирането на работна ръка посредством разгласи. Шефът осигурявал на хората безвъзмездна храна, само че съгласно пострадалите тя е била съберана от кофите за отпадък.



Носеха ни развалени неща за ястие. От казаните зад магазините, където вечер се изхвърлят артикули. Ние ядяхме единствено какумираните неща, споделя един от излъганите.



Ахмедов отхвърля тезиз обвинявания и споделя, че към този момент не се занимава с разпространяване на вестници. 

Не е правилно, те сами си купуваха храната, ние не сме им давали храна, твърди той.

Единият от служащите се усъмнява, че има нещо гнило, когато водят групата при обществените и им изясняват, че би трябвало да идват в институцията през няколко месеца да се подписват. 

Аз избягах напред и открих един човек на паркинга, който ми изясни, че това е институция за небогати, където дават помощи. Така разбрах за измамата, уточни той.

Те ни даваха попълнени към този момент документи и ни караха да се подпишем. Значи има машинация тука - значи те ще си взимат моите помощи, а аз ще им работя, споделя различен човек. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР