Shell Eco-marathon е неповторимо състезание, което предизвиква студенти и ученици

...
Shell Eco-marathon е неповторимо състезание, което предизвиква студенти и ученици
Коментари Харесай

Студенти от Русе ще участват в традиционна надпревара за икономични автомобили

Shell Eco-marathon е неповторимо съревнование, което провокира студенти и възпитаници от целия свят да проектират, конструират и да се състезават с най-енергийно ефикасни коли. Целта е да се премине най-голямо разстояние с минимум количество гориво или сила. Надпреварата, която през 1985 година стартира с 25 автомобила във Франция, конструирани от дървен материал, през днешния ден притегля над 4000 студенти от над 30 страни В Европа.
През 2019 година България ще взе участие на финалите с шест тима и ще е част от първите 10 страни с най-вече участници в екомаратона в превоза.
В категория „ градски вид “ (сходни с стандартните автомобили) ще вземат участие 3 отбора: на Техническите университети в София и Варна, както и HydRU на районно управление (на МВР) „ Ангел Кънчев “.
В категория „ прототипи “ (автомобили с футуристичен дизайн, за минимално противодействие и оптималната ефективност) също се включват 3 български екипа – отбор „ Автомобилист “ на районно управление (на МВР) „ Ангел Кънчев “, а също и 2 училищен отбора на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „ Н.Й. Вапцаров “ – Чепеларе, и на Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника – Бургас.
Русенските студенти дебютираха през 2014 година Те избраха автомобил в категория „ прототипи “, задвижван с електрическа батерия и се класираха в челната десетка. През 2017 година русенци прибавиха нов тим в надпреварата, който се състезава в категория „ градски вид “ задвижван от атомна горивна клетка. Той завоюва премия за най-хубав дизайн в предварителния кръг на надпреварата Shell Eco-marathon Challenger Event в Турция.
В надпреварата Shell Eco-marathon Europe 30% от колите са в категория „ градски вид “ и 70% са в категория „ прототипи “, до момента в който при българските тимове разделянето е 50 на 50. При множеството състезатели в Европа доминират електрическата батерия и бензина, до момента в който при шестте българските тимове: 50% употребяват електрическа батерия, два тима употребяват атомна горивна клетка и един тим – бензин.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР