Шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини, която е на

...
Шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини, която е на
Коментари Харесай

Федерика Могерини призова Конгреса на САЩ да спазва иранското ядрено споразумение

Шефката на дипломацията на Европейски Съюз Федерика Могерини, която е на посещаване във Вашингтон, прикани Конгреса на Съединени американски щати да съблюдава иранското нуклеарно съглашение, което бе сложено под въпрос от президента Доналд Тръмп, съобщи Франс прес.

На 13 октомври Тръмп отхвърли да удостовери, че Иран съблюдава съглашението, без да го денонсира публично. Тази процедура трансферира топката в полето на Конгреса, приканен от президента да втвърди текста. Тръмп заплашва Съединени американски щати да се отдръпват от съглашението, в случай че настояванията му не бъдат задоволени.

Американски конгресмени оповестиха, че приготвят законопроект с към момента неразбираемо наличие.

" Казах на членовете на Конгреса, че Съединени американски щати би трябвало да съблюдават съглашението и имам гаранции от тях, от няколко души, че работят точно в този дух. Получих ясни сигнали, че задачата е Съединени американски щати да продължат да съблюдават съглашението ", сподели Могерини след срещи с представители на Конгреса.

Тя не пожела да разяснява наличието на готвения законопроект, който съгласно редица наблюдаващи се равнява на едностранно предоговаряне и затова на нарушаване на подписаното от Иран съглашение с огромните сили (САЩ, Китай, Русия, Франция, Англия и Германия).

" Предоговарянето не е вид, даже единствено на част от съглашението ", предизвести тя.

Европейски Съюз е подготвен да помогне на американските законодатели да намерят решения, които са съвместими със спазването на съглашението, сподели Могерини.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР