Шефът на златотърсачите до скална дупка със златни и сребърни

...
Шефът на златотърсачите до скална дупка със златни и сребърни
Коментари Харесай

Експедиция в балкана разкри: Българският Клондайк е в Средна гора / СНИМКИ

Шефът на златотърсачите до скална дупка със златни и сребърни песъчинки.  Дупки в скалите крият злато и сребро. Злато извира от Сърнена Средна гора! Благородният метал е съхранен стотици години наред в специфични дупки в скалите, наречени шарапани.

Първите проби за съществуване на злато към този момент са направени и резултатите са безапелационни – тези тракийски светилища крият в недрата си освен злато, само че и сребро. Новината заяви пред „ България Днес “ шефът на Българската асоциация на търсачите на самородно злато и астероиди (БАТСЗМ) Кирил Стаменов.

 Експедиция в планината разкри: Българският Клондайк е в Средна гора

Стаменов взима проби от тракийските шарапани

„ Направихме експедиция в Сърнена Средна гора. Имах информация, че в близост са съществували остарели рударски селища. Проучването ме насочваше към тезата, че преди доста години траките са издълбавали дупки в скалите с улеи сред тях. Те са употребявани от античните жреци за гадаене по пламъка и излизащия пушек както за това какво ще бъде времето, по този начин и за изхода от идната борба, лов или лов на риба. Но наред с това тези отвори в скалите са служели за промиване на злато и сребро – като по-тежки метали те остават на дъното, а водата се стича по улеите “, описа пред вестника Стаменов.

С преди малко промито злато

Проучванията отвели златотърсача и група откриватели в региона на хижа „ Каваклийка “ преди броени дни. Неслучайно търсачите на благородния метал назовават местността „ златния триъгълник “ или „ златната равнища “, тъй като от всички страни на региона има данни за съществуване на самородно злато.

Съчетание на самородно злато с минерали и стоманен астероид е доста красиво от разкопки.

„ Взех проби от тези шарапани и ги изследвах. Те потвърдиха съществуване на злато, само че и на сребро, което доста ме учуди и бе ненадейно за мен, само че е реалност “, описа още ръководителят на асоциацията.

Злато и гранити във формата на човешко ходило

След разкритията за златоносните залежи в Сърнена Средна гора региона си завоюва прозвището Българския Клондайк, конкурирайки Източните Родопи по този индикатор. Досега точно Глухите камъни и регионът на река Арда към Маджарово се смята за един от най-златоносните региони у нас дружно с региона на Чипровци и чашката на язовир Огоста край Монтана.

Натурално самородно злато като бижутерско произведение, което не се продава

„ Средна гора е била най-високата планина в доста дълбока античност. След това при разбъркване на пластовете се издигат Стара планина, Рила и Пирин. Средна гора е обсипана със злато. От Ихтиман до Стара Загора се откри при теренни изследвания, на които присъствах и аз, че на всички места има останки от антични рударски мини. А в този момент и с проучванията на място на античните тракийски шарапани се потвърди, че и в тях се крият злато и сребро “, показа пред вестника шефът на родните златотърсачи.
Оказва се, че никой от търсачите на самородно злато от асоциацията, която наброява близо 6000 души, не продава благородния метал.
„ Това е по този начин, тъй като цената на златото още пораства и хората, които промиват, изчакват тя да се повиши. Според анализите на специалисти тя скоро може да доближи 200 лева за грам. Даже членовете на асоциацията купуват злато от сътрудници като инвестиция. Много вършат по този начин “, безапелационен бе пред „ България Днес “ Кирил Стаменов.

Някои избират да си създадат бижутерски произведения с колекционерска стойност. „ Особено когато е кварц със злато. Става и за подарък, и за себе си. Колиета, гривни, пръстени, обеци – всички те стават доста красиви “, добави шефът на БАТСЗМ.
И прибавя: „ Бижутерите поставят примеси – мед или сребро, с цел да паднат каратите на златото до 14 или 18 – по този начин да стане по-твърдо и да могат да създадат отливката. По този метод им се изплаща двойно и тройно цената “.

Златно парченце от златоносно находище

Наред с експедицията из тракийските шарапани в Сърнена Средна гора Стаменов организира и следващото образование и банкет на нови членове в организацията. Днес той е на експедиция в региона на Ивайловградско и река Арда в златоносните Източни Родопи, където още веднъж ще се промива злато от водата.
„ А в понеделник съм в региона на Хасково, където асоциацията оказва помощ на археолозите при разкопките на римска надгробна могила. В региона има рударско населено място и шарапани, които също ще ги изследваме за злато и сребро “, изясни Стаменов и добави, че нищо чудно и тези скални ровове да бъдат осеяни с жълтия метал.
Кирил Стаменов насочи зов както към всички златотърсачи от асоциацията, по този начин и към иманярите да не вършат разкопки в археологическите региони.

Панагюрското богатство също отсам

Панагюрското златно богатство е основано със самородно злато, промито от античните траки също в централна Сърнена Средна гора гора, а не е докарано от Гърция, Румъния или Египет да вземем за пример.

Панагюрското златно богатство

То е българско, а не непознато, изясни пред „ България Днес “ Кирил Стаменов.
Данните са въз основата на рентгеноспектрален разбор, юридически преди към 3 години и в изследването на което взел участие ръководителят на асоциацията на търсачите на самородно злато и астероиди у нас.
„ На базата на този разбор се откри също, че множеството златни съкровища у нас са направени с промито злато на територията на България, а не е непознато. Наши си си “, споделя още Стаменов.


Инфо: Днес.БГ

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР