Автомобилните работници в САЩ заплашват да „засилят“ историческа стачка, ако предлаганите заплати не се подобрят

...
Шефът на United Auto Workers предупреди в неделя, че историческата
Коментари Харесай

Шефът на United Auto Workers предупреди в неделя, че историческата стачка в трите най-големи автомобилни производители ще се разшири, ако компаниите не повишат офертите си за заплати в текущите преговори.

Stellantis, един от тримата, беше предложил на работниците си това, което нарече „силно конкурентно“ увеличение на заплатите от 21 процента за четири години, но президентът на UAW Шон Фейн нарече това „определено забранено“.

" Ако не получим по-добри оферти и... не се погрижим за нуждите на членовете, ще засилим това още повече“, каза Фейн в токшоуто на CBS News „Face the Nation“, като каза, че General Motors, Ford и Stellantis "няма извинение" за това, че не разрешава спорове за заплати, предвид огромните им печалби през последните години.

"Ние сме готови да направим всичко, което трябва. Членството е готово, членството му е писнало."

UAW настоява за подобрени условия за своите работници, включително 40% увеличение на заплатите през следващия четиригодишен договор. И трите компании предлагат повишения от около 20 процента.

Източник на UAW потвърди, че синдикатът е провел разговори с General Motors в неделя, на третия ден от стачката, но не даде повече подробности.

Противостоянието подхрани вече острия дебат във Вашингтон относно бъдещата икономическа политика на президента Джо Байдън на изборите през 2024 г. – и дали той е направил достатъчно, за да предотврати или разреши автомобилния спор.

Само 12 700 от 150 000 работници на синдиката в момента стачкуват, но коментарите на Фейн посочиха възможността за много по-широки действия, с ехо навсякъде икономиката.

Президентска надпревара за 2024 г.

Републиканците в неделя се опитаха да обвържат стачката с опасенията на избирателите относно инфлацията и цялостното икономическо лидерство на администрацията на Байдън.

„Не се съмнявам, че всички тези упорито работещи автомобилни работници живеят в същата реалност като останалите американци, а това е, че заплатите не са в крак с инфлацията“, каза бившият вицепрезидент Майк Пенс по CNN. на изборите през 2024 г. обвини управлението на Байдън за „най-лошата инфлация от 40 години“ и добави, че натиска на администрацията за електрически превозни средства ще бъде от полза главно за производителите на батерии в Китай.

Бившият шеф на Пенс Доналд Тръмп, който има огромна преднина в социологическите проучвания над други републикански кандидати за президент, беше критичен към ръководството на синдиката и към фокуса на Байдън върху насърчаването на производството на електромобили.

„Автомобилните работници няма да имат работа... защото всички тези коли ще се произвеждат в Китай – електрическите автомобили автоматично ще се произвеждат в Китай“, каза Тръмп в интервю, излъчено в неделя в предаването „Meet the Press“ на NBC.

Демократите се наредиха стабилно зад автомобилните работници – и Байдън.

„The президентът даде да се разбере на коя страна е в тази борба“, каза либералният сенатор Бърни Сандърс по CNN, добавяйки, че Байдън многократно е казвал, „че едно силно работническо движение е от полза за всички нас“.

В социалните медии вицепрезидентът Камала Харис каза, че е съгласна, че „нов договор трябва да насърчи добри работни места за средната класа – и да гарантира, че UAW остава в сърцето на нашата автомобилна икономика.“

Хаким Джефрис, лидер на демократите на Камарата на представителите, повтори тази тема.

„Генериран е невероятен икономически просперитет за корпорациите“, каза той пред „Тази седмица“ на ABC, малко преди да се отправи към Детройт, за да застане до работниците. „Честно е всички да споделят тези рекордни печалби.“

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР