Шефът на търговията казва, че американските фирми се оплакват, че Китай „не може да се инвестира“

...
От Дейвид ШепардсънПЕКИН (Ройтерс) - САЩ Министърът на търговията Джина
Коментари Харесай

От Дейвид Шепардсън

ПЕКИН (Ройтерс) - САЩ Министърът на търговията Джина Раймондо каза, че американски компании са й се оплакали, че Китай е станал „невъзможен за инвестиране“, посочвайки глоби, нападения и други действия, които са направили рисковано да се прави бизнес във втората по големина икономика в света.

Коментарите, направени пред репортери на борда на високоскоростен влак, докато нейната делегация от американски служители се отправи от Пекин към Шанхай, предоставиха мрачна картина за това как американските фирми гледат на Китай и бяха най-откровените думи на Раймондо по време на нейното пътуване.

< p>„Все по-често чувам от американския бизнес, че в Китай не може да се инвестира, защото е станал твърде рискован“, каза тя. Раймондо каза, че американските фирми са изправени пред нови предизвикателства, сред които „прекомерни глоби без никакво обяснение, ревизии на закона за контрашпионажа, които са неясни и предизвикват шок в американската общност; нападения над бизнеса – изцяло ново ниво на предизвикателство и имаме нужда от това, "

Тя каза, че няма "никаква обосновка" за действията на Китай срещу производителя на чипове Micron Technology, чиито продукти бяха ограничени от Пекин по-рано тази година и отхвърли всякакви сравнения с контрола върху износа на САЩ. „Имаше ограничен надлежен процес и затова го повдигнах.“

Китайското посолство във Вашингтон не отговори веднага на искане за коментар.

Търговският министър е последният служител на администрацията на Байдън, който посети Китай в опит да засили комуникациите, особено по отношение на икономиката и отбраната, на фона на опасенията, че търканията между двете суперсили могат да излязат извън контрол.

Раймондо настоява, че Съединените щати не искат да се отдели от Китай. „Не можем да държим всичките си яйца в една кошница“, добави тя.

Джон Рамиг, партньор в адвокатска кантора Buchalter, който има десетилетия опит в международните бизнес транзакции, включително структурирането на международни доставки и производство операции, каза преди забележките на Раймондо, че много фирми не търсят разширяване в Китай.

„Нямам нито един клиент, който да иска да инвестира в Китай. Нито един клиент. Всеки търси или да продаде своя Китайска операция или ако доставят продукти в Китай, те търсят алтернативно място за това. Това е драматично различно от това, което беше дори преди пет години.“

По-рано през деня, Раймондо каза на китайския премиер Ли Цян на срещата им в Голямата зала на народа: „Има други области от глобална загриженост, като изменението на климата, изкуствения интелект, кризата с фентанила, където искаме да работим с вас като две глобални сили, за да направете това, което е правилно за цялото човечество."

Компаниите са в центъра на борбата за власт между двете страни от няколко години. Китай критикува усилията на САЩ да блокират достъпа на Китай до модерни полупроводници чрез контрол върху износа, докато САЩ казват, че ограниченията са необходими за защита на националната сигурност.

Съединените щати също използват данъчни политики за електрически превозни средства, за да подтикнат производителите на автомобили да изместване на веригите за доставки извън Китай, инвестиране на милиарди в субсидии за стимулиране на американското производство на полупроводници и предприемане на други действия за преместване на някои американски инвестиции далеч от Китай, включително нова изпълнителна заповед.

В същото време Пекин ограничава доставките от известната компания за чипове Micron, не успя да даде своевременно одобрение на сделката на Intel Corp за закупуване на друг производител на чипове, което на практика унищожи придобиването, и нападна и глоби американската фирма Mintz Group с 1,5 милиона долара за извършване на „неодобрена статистическа работа“. Boeing също така не успя да достави и да получи плащане за 85 самолета 737 MAX, поръчани от китайски клиенти преди години, за което преди това обвини китайското правителство.

Съединените щати и Китай са били едни на други най-големите търговски партньори, но сега Вашингтон търгува повече със съседите Канада и Мексико, докато Пекин се занимава повече с Югоизточна Азия.

„Всичко това създава несигурност и непредсказуемост“, каза Раймондо за неотдавнашните действия на Китай. „Така че фирмите търсят други възможности, търсят други страни, търсят други места, където да отидат.“ Позовавайки се както на старите, така и на новите ограничения за бизнеса, Раймондо каза: „Общата сума кара Китай да се чувства твърде рисковано, за да инвестира.”

Коментарите може да разгневят китайските служители. Миналата година JP Morgan нарече китайските интернет компании „неинвестируеми“ в изследователска бележка, етикет, който помогна за предизвикване на рязък спад в цените на акциите им, но по-късно каза, че терминът е бил използван погрешно.

Раймондо каза, че не получи никакви ангажименти за Boeing, Intel или Micron. "Бях много твърд в нашите очаквания. Мисля, че бях чут", каза Раймондо. „Трябва да видим дали ще предприемат действия.“

(Репортаж от Дейвид Шепардсън; допълнителен репортаж от Джо Кеш и Самуел Шен в Шанхай; монтаж от Кларънс Фернандес, Ангъс МакСуон, Марк Хайнрих, Джонатан Оатис и Nick Macfie)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР