Шефът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов разказа за палежа

...
Шефът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов разказа за палежа
Коментари Харесай

Шефът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов посочи шестимата най-опитни автоджамбази в София и кои 3 марки коли се крадат най-много

Шефът на Столична дирекция на вътрешните работи старши комисар Ивайло Иванов описа за палежа накрана пред НДК и даде нови детайлности за набезите над оборудването. В изявление за в. " Телеграф " през днешния ден той разкри и кои са най-опитните автоджамбази, които тормозят столицата и кой сега е най-модерният метод, по който ни обират домовете. - Старши комисар Иванов, до каква степен стигна следствието за палежа на крана пред НДК?
- Разглеждаме всички версии. Тази, която загатнах на повторния оглед-за възможна съпричастност на пазача, е изчистена и изрично е ясно, че той няма никакво отношение. Към момента преглеждаме версиите за вандализъм, застрахователна машинация, както и за присъединяване на хора, които имат отношение към демонтажа на паметника. Те са извънредно леви, извънредно десни. Не подценяваме нито една догадка, изследват се лица, снемат се пояснения.

- Имаше консуматор във Facebook, който беше качил фотография от първите минути на запалването. Проверихте ли го?
- Да, проверихме го. Напълно почтен е. Имаше и други хора, качили фотоси, разпитани са и също нямат отношение. В хода на работата считаме, че причинителят е един. Записите от камерите не ни помогнаха изключително, вижда се единствено по какъв начин стартира пожара, само че не и кой го пали. Ясно е обаче, че пазача е работил доста непрофесионално.

- В какъв смисъл?
- Камерите демонстрират по какъв начин за избран интервал огънят се разпалва, след това затихва, след това отново се разпалва...

- Поне два пъти е бил пален крана, това ли да разбирам?
-Да, може да се каже. Става въпрос за осъществяване на закононарушението за към 10-15 минути. Пазачът твърди, че не е спал, само че от това, което се вижда, няма по какъв начин да не видиш и да не предотвратиш пламъците. Но отново подчертавам-той няма отношение към случая, просто си е гледал недобросъвестно работата.

- Преди две седмици, че на седмица по 20 крадени коли се хващат в подразделенията на КАТ в страната. За София броя е 2. По какъв брой коли се крадат дневно в столицата?
- Цифрата е друга, само че става въпрос за към 3-4 автомобила или сред 16 и 20 на седмица. За същия интервал на м.г. имаме понижение с близо 300 коли. Няколко групи са осъществили сътрудниците и на това отдаваме спада.

- Кои са сега най-опитните автоджамбази, които тормозят столицата, само че са на независимост, макар десетките висящи каузи против тях?
- Имена не мога да кажа, само че прякорите им са познати. Става въпрос за Софиянеца, Гопето, Лъвицата, Кико, Бабичката, Шумахера. Няма да спрем да работим по всеки един от тях, до момента в който не ги вкараме в пандиза. Проблем е, че има и много приходящи. Забелязваме наклонност от известно време, при която изявените крадци единствено възпламеняват автомобила, по-късно се качват млади момчета без досиета, без престъпни прояви, с цел да го транспортират от точка А до точка Б. Тези с прякорите единствено палят и слизат, с цел да избегнат правосъдно гонене.

- Какви коли се крадат най-вече сега?
- Ауди, БМВ, Фолксваген. Предимно междинен и по-висок клас. Има групи, които се специализират в дадена марка коли. Наскоро задържахме тайфа, която да вземем за пример крадеше единствено извънредно остарели коли. Те таман бяха проходили, непознати до в този момент на Министерство на вътрешните работи, само че ги хванахме. Един от тях го задържахме по различен случай, а той призна за още 7 микробуси.

- Преди няколко дни разбихте морга в Банкя, в която имаше Ягуар, Мерцедес и БМВ последни модели за стотици хиляди левове. Къде е трябвало да отидат тези лимузини?
- Съдейки по откритите на място изпилени мотори, доста елементи от други крадени в Европа коли, мисля, че за елементи. БМВ-то беше откраднато от Франция, другите от Италия и Германия. Може да става въпрос обаче и за застрахователни измами. Но дръзвам да настоявам, стъпвайки на опита ми в гранична полиция и в частност Калотина, че там има доста непоколебим надзор изключително за високия клас коли. Колегите там имат доста положителни попадения. Не изключвам тези лимузини да са влезнали легално у нас, а откакто притежателите са ги оповестили за изчезнали, да е било решено да се режат за елементи.
Вярно ли е, че в началото и братът на убиеца Вальо Бореца, който сега е в пандиза за убийства, е бил арестуван за депото?
Да, само че сега е в ролята на очевидец и ще се въздържа от коментар.

- Каква е точната сума, открадната от вкъщи на родителите на братята Димитър и Красимир Илиеви, притежатели на „ Ялта “ и бившето „ Индиго “ в кв. Бистрица? Питам ви, тъй като се появиха много разнообразни суми, а и има спекулации.
- Така е, спекулациите са доста, а тиражираното в общественото пространство не дава отговор на истината. Чух за 1, 2, 3, даже 5 млн.лв. Истината е, че приказваме за много под 1 млн.лв. и то с включените скъпоценности и часовници. Поне това са декларирали хората пред нас.
Вярно ли е, че е имало жива защита, камери, СОТ, който е прекъснал, и изобщо имало ли е някой в къщата по време на кражбата?
Не е правилно. Там няма СОТ, няма камери. Има единствено един охранител, а самите хора са разполагали с персонални телохранители, които обаче не са били там по време на закононарушението. В къщата е нямало никой. Ние ревизираме всички, в това число и чистачките, само че все още ще се въздържа от коментар. Наистина не трябва да се спекулира по този случай, тъй като се работи.

- Кой сега е най-модерният метод, по който ни обират домовете?
- Почти постоянно групите работят по предварителна информация. Затова посредством вас желая още веднъж да прикани хората да не описват по кое време отпътуват на отмора и да не качват фотоси в обществените мрежи, които разкриват, че не са си вкъщи. А за модата, сега се влиза в съвсем всички случаи през незатворени порти и прозорци, защото е топло и хората държат отворено. Крадците стигат от време на време и до третия етаж на кооперациите. Самото взломяване на дограмите пък е елементарно и става за минути. Аз също пострадах по този метод на Великден.

- И вас ли обраха?
- Жилището на мои близки родственици. Но там съседите бяха чули звук от чупене и бяха звъннали на тел. 112. На място сътрудниците съумяха да задържат крадеца поради бързата реакция и навременния сигнал. Оказа се човек на 61 година с доста престъпни регистрации. Той беше скочил от втория етаж, с цел да опитва да избяга, само че без триумф. Нямаше му нищо след скока, което също е чудно.

- Как заловихте обирджията на инкасото от мола Явор Георгиев?
- Колегите работиха непрекъснато. Те имаха съмнения към него още незабавно след осъществяването на грабежа, само че не бяха събрани задоволително доказателства. Вече откакто са прегледали деликатно камерите в региона, са станали ясно доста разминавания сред думите му и действителността. Той е позволил редица нарушавания, които се оказаха преднамерени-от мястото на паркиране, през дейностите му по-нататък.

- Може ли да се каже, че жена го е предиздвикала да направи обира?
- Не. Сам го е измислил, той е бил мозъка на интервенцията. Не съм приказвал персонално с него, само че откакто се срещнах с беседите, правени в това число и от някогашния шеф на Столична дирекция на вътрешните работи, а в този момент основен секретар Младен Маринов, се вижда, че е извънредно подозрителен, находчив, непробиваем, спокоен. Много мъчно стана събирането на доказателствата. Но ни оказа помощ доста и обстоятелството, че част от парите бяха с надписите на компанията, което непосредствено го закова.
След убийството на студентката Виола от Стефан Станев, основният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че е разпоредил инспекция на прокурорите, които са се занимавали с жалбите против него. Вие в Министерство на вътрешните работи ще ревизирате ли дейностите на служителите на реда, които пък са приели жалбите от някогашната му жена и фамилията й?
Има 4 тъжби против Стефан Станев. Вече съм издал заповед и инспекцията тече. Трябва да завърши до 1 месец. Проверяват се дейностите на служителите на реда, които са приели жалбите против Станев. Но желая да кажа и още нещо, че някогашната му брачна половинка няма искания към полицията. Последната тъжба е била от сестра й, която се е возила в рейс, а той е бил в кола до него. Имало е пререкания, плашил я е, звъннал й е по телефона. Вероятно е имал някакво отношение към нея. Знаете, че той беше арестуван на морето, в града, където е знаел, че е момичето.

- Премиерът Бойко Борисов разпореди да се стопят опашките в КАТ, да не се желаят непотребни документи от хората. В някои РПУ-та обаче не престават да желаят и акт за раждане на децата. Как ще го коментирате?
- Благодаря ви за сигнала, ще го ревизира. Мерките за стопяване на опашките и в КАТ са подхванати, само че би трябвало малко време. Поръчали сме 25 ПОС терминала. Особено за битката с войната по пътищата и аз самичък се чудя какво да се направи, като виждам по какъв начин карат някои хора. Аз също карам и знам, че даже през 100 метра да сложим служител на реда, заобикалят го и отново влизат в спешната лента или вършат друго нарушаване. Но се работи доста по този въпрос и се надявам скоро всичко да се възстановява. Ще въведем и така наречен плаващи почивки на чиновниците на БДС (български документи за самоличност), с цел да може хората през обедната отмора да си пускат заявки за документи. Ще се помъчим да създадем и удължение на работното време до 18 ч. за 1-о и 6 РПУ.

- Полицаите излязоха през днешния ден (б.р.вчера) на втори митинг за увеличение на заплатите. Вие подкрепяте ли ги?
- Исканията на сътрудниците са обективни, само че би трябвало да се съобразим със обстановката в страната и бюджета на Министерство на вътрешните работи.

Източник: " Телеграф "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР