Шефът на антикорупционната комисия в оставка Сотир Цацаров отново има

...
Шефът на антикорупционната комисия в оставка Сотир Цацаров отново има
Коментари Харесай

Цацаров пак с достъп до тайни, ДКСИ му го върна

Шефът на антикорупционната комисия в оставка Сотир Цацаров още веднъж има достъп до класифицирана информация. Това стана известно, откакто самият Цацаров се похвали в особено известие, че Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) е върнала достъпа му до секрети със свое решение от 24 февруари.

Шефът на КПКОНПИ и някогашен основен прокурор подаде оставката си на 17 януари, ден преди да бъде оповестено, че допускът му до класифицирана информация е лишен. На чуване пред вътрешната комисия, Цацаров упрекна МВРІшефа Бойко Рашкол и премиера Кирил Петков в напън, довел до решението му да хвърли оставката си. 

Премиерът пък изрази подозрение, че е имало теч на информация към ръководителя на комисията, по тази причина е изпреварил отнемането на позволява с подаването на оставката. В последна сметка молбата на Цацаров да бъде освободен бе призната от Народното събрание при започване на февруари.

В известието си през днешния ден Цацаров още веднъж показва, че на 14 януари в 13,20 ч. в кабинета му в постройката на КПКОНПИ, чиновници на ДАНС са му връчили акт за лишаване на разрешението му за достъп до класифицирана информация. Актът е бил подписан същия ден сутринта от заместник-председателя на организацията Станислав Станчев. " Час и половина преди този момент, в ефира на национална телевизия, министър-председателят Кирил Петков разгласи отнемането на достъпа с довода, че съм се " провалил на контрола за надеждност ". По този мотив разгласих своя позиция, която подкрепям напълно ", написа в известието му.

Цацаров е обжалвал акта за лишаване на достъпа до класифицирана информация по планувания в закона ред пред Държавната комисия по сигурността на информацията. Днес той получил уведомително писмо от ДКСИ, че с решение от 24 февруари 2022 година комисията е отменила издадения от ДАНС акт, с който се лишава разрешението за достъп до класифицирана информация до равнище " Строго секретно ".

" По мотив изказване на министър-председателя Кирил Петков в негово изявление пред телевизия bTV, че " ще има последици от изнесената от Цацаров класифицирана информация и казусът евентуално ще бъде предаден на прокуратурата ", самичък насочих подобен сигнал с искане за инспекция на моите дейности и на изказванията на Петков, които на процедура навеждат извод за осъществено от мен закононарушение ", напомня ръководителят на антикорупционната комисия. Той е бил известен от Софийска градска прокуратура, че с разпореждане от 16 февруари е отказано формиране на досъдебно произвеждане, заради това, че действието, предмет на инспекцията, не съставлява закононарушение по член 357 Наказателен кодекс (разгласяване на информация, представляваща държавна тайна), нито каквото и да е друго закононарушение.

В известието Цацаров написа, че отнемането на разрешението от ДАНС не трансформира уважението, което той има като някогашен арбитър и основен прокурор към организацията и към чиновниците в нея.
 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР