Шедьовър от 15-ти век на Сандро Ботичели, изчезнал от 80-те

...
Шедьовър от 15-ти век на Сандро Ботичели, изчезнал от 80-те
Коментари Харесай

Липсващата картина на Ботичели за 109 млн. долара е намерена в дом в Южна Италия

Шедьовър от 15-ти век на Сандро Ботичели, липсващ от 80-те години на предишния век, беше преоткрит в резиденция в Южна Италия.

Картината, изобразяваща Дева Мария и младенеца Христос, е открита в дом, намиращ се в Граняно, покрай Неапол, както беше доказано от звеното за отбрана на културното завещание на карабинерите в Неапол.

Уважаван с фамозни творби като „ Раждането на Венера “ и „ Примавера “, Ботичели основава този шедьовър, оценен от италианските управляващи на най-малко 100 милиона евро (109 милиона долара). Поръчано за Римокатолическата черква през 1470 година, това произведение на изкуството с размери 58 x 80 сантиметра (23 x 31 инча) е рисувано с темпера върху дърво. Първоначално се обитава в черква в неаполитанското предградие Санта Мария ла Карита от началото на 1900 година, църквата е унищожена от пожар, което постанова преместването на картината.

След земетресение, което поврежда църквата през 1982 година, енорията поверява картината на локално семейство на име Сома за предпазване. Говорителят на италианското министерство на културата загатна формален декрет, потвърждаващ поверения статут на картината на фамилията, пояснявайки, че те не са обект на никакво престъпно следствие, както оповестява CNN.

Първоначално следена от локалните управляващи, които дават насоки за нейното предпазване и спомагат за нейното пренасяне и поддръжка, инспекциите на картината престанаха през 90-те години. В резултат на това картината е записана като изчезнала в разказа на Министерството на културата.

Произведението на изкуството, прикрито преди този момент във фермата на семейство Сома покрай Неапол, към този момент е извадено и ще бъде сложено в музей, както беше оповестено от Карабинерите за отбрана на културното завещание.

Комисар Масимилиано Кроче прецизира, че картината е била локализирана посредством обновен списък, свързвайки я със семейство Сома, което я е показвало в резиденциите си през годините. След като беше разпознат съответният клон на фамилията, държащ картината, полицията си сътрудничи с локалния кмет, който към този момент беше наясно с наличието на Ботичели в семейството на Сома, с цел да улесни връщането й.

Кроче акцентира: „ Тази до момента незнайна на публиката творба още веднъж ще бъде изложена с помощта на държавната интервенция. Успяхме това административно, без да намесваме прокуратурата или да правим изземване, значително с помощта на посредничеството на кмета. “
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР