Шансовете за постигане на съгласие на срещата на върха на

...
Шансовете за постигане на съгласие на срещата на върха на
Коментари Харесай

Меркел: Шансовете на Скопие и Тирана за старт на преговорите с ЕС не са големи

Шансовете за реализиране на единодушие на срещата на върха на Европейски Съюз за установяване на дата за започване на договаряния със Северна Македония и Албания не са положителни, съобщи немският канцлер в държавно изказване, оповестено през днешния ден в Бундестага, съобщи БГНЕС.

``
реклама

" Ние имаме отговорност към тези страни. Мисля, че си коства да се даде европейска вероятност на Северна Македония и Албания ", сподели Меркел, представена от МИА.

Преди началото на днешната лидерска среща на върха на Европейски Съюз в Брюксел канцлерът Меркел направи държавно изказване в немския парламент и се спря на тематиката за разширението на Европейски Съюз със Северна Македония и Албания.

В изказването се прибавя, че в това време се построяват мостове към сътрудниците от Европейски Съюз, които към момента имат задръжки за началото на договарянията за присъединение със Северна Македония и Албания и упорстват за по-голяма бистрота на процеса на разширение. Но въпреки всичко, твърди изказването, възможностите за реализиране на единодушие на срещата на върха на Европейски Съюз не са положителни.

" Германия усеща специфична обвързаност към страните от Западните Балкани и желае да се причислят към Европейски Съюз ”, сподели Меркел.

Тя уточни, че страните от Европейски Съюз би трябвало да съблюдават обещанията, дадени на тези страни, защото това ще подсигурява стабилността и просперитета на самия Европейски Съюз.

След вчерашната среща в Тулуза с Меркел, френският президент Еманюел Макрон съобщи, че Северна Македония и Албания ще би трябвало да изчакат още малко, преди да получат утвърждение за договарянията за присъединение към Европейски Съюз. Макрон съобщи, че двете страни са постигнали забележителен прогрес във вътрешните промени, само че към този момент това не е задоволително. За разлика от него, Меркел съобщи, че към момента има малко време до срещата на върха на Европейски Съюз за двете страни да се спогодят.

Малко по-рано през днешния ден министър председателите на държавите-членки на Вишеградската група приканиха ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск да стартира спор за започване на договаряния за присъединение със Северна Македония и Албания по време на срещата на върха на Европейски Съюз.

В писмо до Туск министър председателите на Полша, Словакия, Унгария и Чехия показаха недоволството си от неуспеха за реализиране на консенсус за започване на договаряния за участие с двете страни по време на срещата на външните министри на страните-членки на Европейски Съюз във вторник.

" Въпреки разочарованието ни от Съвета по общи въпроси ние предлагаме да се организира съдбоносен спор на срещата на върха на Европейски Съюз тази седмица, където дружно ще се опитаме да разгадаем тази обстановка ”, обявиха в писмото четиримата министър председатели. Те правят оценка, че решението, което ще бъде взето, ще се отрази на доверието в Европейски Съюз в района на Западните Балкани и " още по-важно – ще има сериозното и трайно влияние върху стабилността и сигурността " на Съюза.

В писмото си до Туск те означават, че Северна Македония и Албания са постигнали забележителен триумф в използването на промените, изисквани от тях в границите на предприсъединителния развой и в регулирането на връзките със съседите им.

" Ние осъждаме обстоятелството, че все пак това, Европейски Съюз към момента не е в положение да подсигурява ясна европейска вероятност на тези страни ”, се споделя в писмото на четиримата министър председатели. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: