Шансовете за кабинет намаляват заради изкарването на посредници, коментира Светослав

...
Шансовете за кабинет намаляват заради изкарването на посредници, коментира Светослав
Коментари Харесай

Правителство на малцинството равнозначно на самоубийство, политическия елит си търси жертва?

Шансовете за кабинет понижават поради изкарването на медиатори, разяснява Светослав Малинов, а съгласно Андрей Райчев вероятността за това е 20%

ГЕРБ би трябвало да се опита да направи държавно управление с Движение за права и свободи, тъй като това е натурален съюз през последните години, като притегли „ Български напредък “. Нека опита кабинет на малцинството! Това сподели в „ Тази заран “ по бТВ политологът Светослав Малинов.

„ Изборните резултати не подсигуряват, че може да имаме държавно управление след предлагането на ГЕРБ. Шансовете понижават, тъй като изкарването на посреднически фигури прави сходни диалози (б.а. за необятна ръководеща коалиция) малко необичайно. При тях естественият въпрос на всеки е позицията на медиатора ли е или на този, който е зад него и за какво той не се появи да договаря “, добави той. 

„ Това не е добър ход без значение от първичните положителни страсти. Разговорите би трябвало да са чисти и открити. Нека да е ясно от първия ден всичко, тъй като тогава по-лесно и без илюзии може да се откри решение или да се отиде на нови избори “, разяснява Малинов. 

„ Да се направи държавно управление на малцинството е по-реалистично от това да се приказва за съюз с „ Продължаваме промяната “, „ Демократична България “ и Българска социалистическа партия, чието държавно управление бе оповестено от тях за най-некомпетентното в историята на страната. Няма потребност да се мъчат водачи и политици, а и гласоподавателите да се вършат такива неща “, добави той.

„ Това е изключено. Целта е ГЕРБ да се провали. Не са такива балъци да създадат такова нещо “, сподели пък политологът Андреей Райчев.

„ За да се разбере по какъв начин е допустимо да се сформира държавно управление и то освен в този момент, а и след идващите избори, би трябвало да се види в кого стои ключа “, добави той. 

„ Кой легитимира края на тази гражданска война, която стартира през 2020 година? В нея бяха посочени две партии на статуквото – ГЕРБ и Движение за права и свободи, а другите се оповестиха за носители на светлото. Това пламтящото след доста премеждия взе властта и незабавно умря. Ако това продължава, няма да има никакво държавно управление “, акцентира Райчев.

„ Кой дължи ключа за мира - „ Демократична България “. Докато не желае тази партия да прави нещо, нищо няма да стане “, предвижда той.

Това пък е фантазията на хората, които желаят Демократична България да изчезне, опонира му пък Малинов.

„ Всичко е неразбираемо, тъй като всичко се взема решение с два въпроса. Единият е забележим за публиката, а другият – незабележим. Видимият е да създадем държавно управление. Добре е да има такова, само че са сигурни, че няма да има и по тази причина се появява втори въпрос – „ кой ще бъде набелязан за отговорен “, разяснява Райчев. 

„ Маневрата ще я вършат всички. Засега по-наивните от „ Продължаваме промяната “ не се включват, само че и на тях ще им се наложи. Един ще бъде отговорен, че тези избори не са довели до съставяне на държавно управление, тъй като вероятността за това е 20% “, пресметна той.

„ Политическата класа не може да излезе и да каже „ Момчета нищо не става след тези избори “, тъй като ги провокира. Вотът беше непотребен. Нито един въпрос не се реши, балансите си останаха и по тази причина ги е боязън не за това, че няма да има кабинет, а хората ще им кажат, че виновността е тяхна. Поради тази причина всички, с изключение на по-наивните ще споделят „ ние желаеме, само че не става “, съобщи политологът. 

„ Излъчването на подобен модераторски екип е класическа технология при бездънен и самопроизвеждащ се спор. Прави се, когато имаш две етнически групи, две страни, два клана, които не могат да си приказват между тях и тогава се търси трети, който да свърши работата. Обикновено обаче той е овластен извън. Това е някой с престиж, който да схваща природата на спора и да е задоволително еластичен “, изясни пък общественият антрополог Харалан Александров.

„ Приемам тезата на Малинов, че би трябвало да се водят договаряния от водачите на партиите, само че в случай че би трябвало Борисов да прави това, съперниците му ще избягат с писъци или ще би трябвало да му скочат на врата и да го захапят “, разяснява той.

„ Новите избори ще доведат до по-гневно присъединяване, което може да се изрази или в по-изразен популистки избор или в пасивно държание за саботиране на цялата система, като не вземат участие в нея. Това дава огромно преимущество на партийните ядра и изкривява представителност “, сподели още Александров.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР