Шанс да постигнем съгласие по преговорната рамка за членството на

...
Шанс да постигнем съгласие по преговорната рамка за членството на
Коментари Харесай

Захариева отхвърля всякакъв компромис със Скопие

Шанс да реализираме единодушие по преговорната рамка за участието на Република Северна Македония в Европейския съюз към момента има, заяви на брифинг вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

„ Все още има късмет да реализираме единодушие по преговорната рамка. Не е доста време, само че фактът, че немското председателство е ангажирано, дава положителни индикации. Би било най-много във щета на Скопие, в случай че не желаят да се впишат в избраната рамка. Има страни в Европейски Съюз, които не са чак толкоз добре настроени за разширението на границите на Съюза “, сподели Екатерина Захариева след среща с министрите на европейските въпроси и външните работи на Северна Македония в Берлин.

Вчера тя беше в немската столица, където по покана на немското председателство на Европейски Съюз се състоя дискретна среща с представители на държавното управление на Република Северна Македония. Северна Македония и България би трябвало да изгладят разликите си до 10 ноември.

„ Имаме прогрес по отворените въпроси. За късото име е значимо те да заявяват, че това не е е обвързвано с териториални или малцинствени искания. По отношение на езика също има доближаване на позициите “, разяснява министърът по отношение на договарянията с Република Северна Македония за утвърждението на участието на страната в Европейския съюз.

„ Към този миг имаме пробив. Благодаря на немското председателство за самодейността. Но към момента не сме там да кажем „ Да “, съобщи министър Захариева.

Македонската страна систематично нарушава Договора за добросъседство, основават се спънки за български вложения, не се вършат крачки към превъзмогването на езика на омразата, заключи министърът.

Няма да създадем компромис с антибългарската акция, безапелационна беше Захариева.

Преди дни пред Ройтерс Екатерина Захариева съобщи, че България губи самообладание във връзка с нежеланието на СР Македония да ползва Договора за другарство, който министър председателите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха през 2017 г.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР