Сградата е почти завършена, като вече се предлагат 30 хил.

...
Сградата е почти завършена, като вече се предлагат 30 хил.
Коментари Харесай

Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев са купили дружество с 37.5 млн. евро кредит от ПИБ

Сградата е съвсем приключена, като към този момент се оферират 30 хиляди кв. м на наематели

© Маркан Двамата съществени притежатели на Първа капиталова банка (ПИБ) Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев са купили по 50% от " Маркан Ти Ай ". Дружеството няма независима активност, само че има 100% от " Фраксинус инвестмънт " - компанията, която през 2017 година закупи 8 дка терен и право на градеж на административна постройка в София тех парк на " Цариградско шосе ".

За договорката оповестиха от самата банка, защото ПИБ има контракт за 37.5 млн. евро заем с " Фраксинус ", който след продажбата към този момент ще се води договорка със заинтригувани лица. Цената не е известна като в Търговския указател все още няма маркирано регистриране на промени в притежателя или мениджмънта на сдруженията. Досега " Маркан Ти Ай " се притежаваше от " Маркан холдинг ", в което акционери са Валентин Каназирев и Николай Йовев.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В чудноват миг

Сделката е забавна по няколко линии. На първо място това е моментът - ПИБ е посред опит да вдигне капитала си в отговор на установения дефицит от ЕЦБ при инспекцията й от предходната година. Банката внесе проспект в Комисията за финансов контрол в опит да набере до 200 млн. лева от борсата, само че регулаторът отхвърли да го утвърди и в този момент се чака ПИБ да внесе модифициран вид. По разпоредбите на Франкфурт ПИБ има до 9 месеца след резултатите от стрес теста (или април 2020 г.) да покрие дефицита. Засега Минев и Мутафчиев не са декларирали дали имат намерение да вземат участие в нарастването и да запишат от полагаемите им се акции, само че в случай че да - всеки от тях би трябвало да набави по 42.5% или 85 млн. лева Предвид огромния дълг от ПИБ, с който е финансирано придобиването и градежът, договорката за " Маркан Ти Ай " надали е за огромна сума, само че въпреки всичко насочването на запас от акционерите в ПИБ в други посоки е необичайно.

На второ място покупката е забавна, защото официално Минев и Мутафчиев не имат доста сдружения отвън ПИБ и обвързваните с нея финансови сдружения. Банката постоянно е упреква, че кредитира доста действително свързани с акционерите й компании, само че не и директно притежавани от тях. Това е обяснимо и поради законовите ограничавания за експозиции към свързани лица. Възможно е и това да е начало на развой по изсветляване на владенията на двамата и да последват и други корпоративни покупки от тяхна страна.

По закон банка може да отпусне заем към компания, следена от акционерите й, в размер на най-много 10% от капитала й или за ПИБ - към 100 млн. лева на база последните й доклади. Сумарно всички експозиции към тях и свързани с тях лица не може да надвишават 20% от капитала.

Офис в държавния парк

Преди съвсем две години правото на градеж на офис постройка от 30 хиляди кв. м в " София тех парк " беше продадено против 5.6 млн. лева Историята на договорката беше повече от противоречива - назначеното от тогавашния стопански министър Божидар Лукарски управление на държавния парк първо продаде без съревнование и много на ниска цена правото да се строи на въпросния терен на вносителя на Bose Ясен Игнатов, който пък го препродаде единствено след ден против връхнина от 1.6 млн. лева на компанията на " Маркан ". Само няколко месеца по-късно страната продаде прилежащ терен за сходна по мярка постройка против съвсем 10 млн. лева

Обявеният проект за довеждане докрай на 12-етажната постройка е втората половина на 2020 година, като фотоси на уеб страницата на " Маркан " демонстрират, че грубият градеж е съвсем приключен. Освен 30 хиляди кв. офиси и търговски площи, постройката има и 15 хиляди кв. м подземна част.

Освен финансирането по тази договорка " Маркан " сега строи и жилищен план на " Г.М. Димитров ", който е на обвързвана с ПИБ компания. Групата на Каназирев е измежду най-големите компании за сградно строителство в страната. За 2018 година има доходи от 76.8 млн. лева за 2018 година и облага от 4 млн. лева В момента " Маркан " влага в огромен туристически комплекс до Самоков, в който възнамерява да вложи 60 млн. евро в първата фаза и петорно повече на финала.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР