Сезонът за безчинствата по морето е открит - поредни дюни

...
Сезонът за безчинствата по морето е открит - поредни дюни
Коментари Харесай

Бетономорие 2023: Дюните на Каваците вече са земеделска земя

Сезонът за безчинствата по морето е открит - следващи дюни през вчерашния ден получиха статут на земеделска земя, а оттова до застрояването им пътят е пай, написа в. Сега. Дюните имат неприятния шанс да са на доста апетитно място - зад дългия плаж Каваците.
Вчера комисия към Агенцията по кадастър е приела картата на дюните зад плаж Каваците. И 80% от дюните към този момент не са дюни, а земеделска земя, заяви Тома Белев, който за малко бе и зам.-министър на околната среда. Картирането на дюните зад Каваците е поръчано при започване на 2022 година на Българска академия на науките. Извършено е от експерти по растителни съобщества и геоморфолог, които дефинират дюните за дюни. Белев упреква служебния министър на околната среда, че назначава ново картиране и сортира специалистите по този начин, че измежду тях към този момент няма нито един фитоценолог, само че пък има компютърен експерт. След новото картиране през октомври, 80% от дюните се оказват земеделска земя, твърди той. " Вчера картата на дюните е призната и земеделската земя на фотографията може към този момент умерено да бъде застроена. Ето по този начин за 15 години 2/3 от дюните у нас станаха орни земи частна благосъстоятелност и са застроени или подготвени за застрояване ", разяснява природозащитникът.
От екоминистерството излязоха със специфична позиция по проблема, като увериха, че техният представител в комисията е бил единственият с изключително мнение и противоречие. Това се вижда и от сканирания протокол от съвещанието, оповестен на уеб страницата на ведомството. Оттам обясниха, че при последните две картирания на пясъчните дюни има значително разминаване в определянето на границите и точно по тази причина служебният министър е упълномощил трето. И то обаче не е разрешило въпроса, заради което представителят на Министерство на околната среда и водите е отказал да поддържа решението на комисията през вчерашния ден.
" Дюните биват обсъждани от една страна като местообитания на избрани растителни типове и съобщества, и като геоложки и геоморфоложки формирания от друга. Тази специфичност при определянето на пясъчните дюни основава предпоставки за разнообразни тълкования според от това коя от характерностите, имащи отношение при установяване на съществуването и типа на дюните е водеща ", изясняват от Министерство на околната среда и водите. Според тях законът за устройство на черноморското крайбрежие също е неразбираем в дефиницията за пясъчни дюни и разрешава разнообразни тълкования и разнопосочни резултати. Необходимостта от прецизиране е наложителна, считат те.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР