Сезонът на преяждането е тук! Коледа е точно зад ъгъла

...
Сезонът на преяждането е тук! Коледа е точно зад ъгъла
Коментари Харесай

Коледната вечеря може да бъде и полезна, ако я направите правилно

Сезонът на преяждането е тук! Коледа е тъкмо зад ъгъла – време, когато доста от нас ще се любуват на по-хубавите и мазни неща в живота: печено това, печено това, месо, увито в друго месо, натъпкано в трето месо, и така нататък Често може да ни пристигна малко прекомерно. Въпреки това може би ще ви бъде прелестно да чуете, че някои от обичайните коледни ястия имат солидни изгоди за здравето.

Много хора се притесняват от холестерола, когато ядат огромни и питателни ястия. Важно е обаче да се прави разлика сред „ добър “ и „ неприятен “ холестерол.

Холестеролът е восъчно, сходно на мазнините вещество, което се намира в множеството телесни тъкани. Наличието на високи равнища на мазнини в кръвта може да докара до съществени здравословни проблеми, най-много сърдечни болести и инсулти. Едновременно с това тялото ни пък се нуждае от част от тези мазнини, с цел да бъде крепко, защото те се употребяват за създаване на клетките и за производството на избрани хормони.

„ Много хора към момента считат, че целият холестерол е нездравословен. Но единствено ЛНП холестеролът, постоянно именуван и „ неприятен “, нанася вреди. ЛНП (липопротеини с ниска плътност) транспортира холестерола до артериите ви. Той може да докара до струпване на плаки, което води до утежняване на кръвотока. Като цяло, колкото по-високи са равнищата на ЛНП холестерола, толкоз по-висок е рискът от коронарна болест на сърцето “, споделя доктор Авинаш Хари Нараянан, клиничен началник в Лондонската здравна лаборатория, в изказване.

„ От друга страна, ЛВП холестеролът (липопротеините с висока плътност) може да се назова „ добър “. Те са като за прахосмукачка: когато ЛВП са на здравословни равнища в кръвта ви, те отстраняват спомагателния холестерол и насъбраните плаки в артериите и ги изпращат в черния дроб, а оттова се изхвърлят от тялото. Това спомага за понижаване на риска от сърдечни болести, инфаркт и инсулт “, прибавя той.

Добрата вест е, че някои съставни елементи на обичайна коледна вечеря – пиле, зеленчуци – могат да бъдат относително потребни за холестерола ви, в случай че се употребяват в умерени количества.

„ Има доста храни, известни през празничния сезон, които могат да оказват помощ за намаление на равнищата на ЛНП. Чудесната вест е, че това включва безконечния коледен любимец – пуйката, пилешкото и някои други меса “, изяснява доктор Нараянан.

„ Това е по този начин, тъй като проучванията демонстрират, че мазната риба, пилешките гърди и пуешкото месо са положителни естествени източници на ниацин, прочут също като витамин В3, който може да помогне за намаление на неприятния холестерол и другите мазнини в кръвта, за повишение на положителния холестерол, както и за намаление на различен тип мазнини в тялото ви, наречени „ триглицериди “ – продължава той.

Дори печените картофи могат да имат своите изгоди, стига да се подготвят рационално.

„ Със сигурност печенето не е най-здравословният метод за подготвяне на картофи, изключително в случай че употребявате мехлем. Ненаситените масла за готвене обаче, като да вземем за пример зехтинът, са по-здравословни за сърцето. Добре са и нискомаслените слънчогледови масла и рапичното олио. Последното е с изключително високо наличие на стероли, който, както и станолите, са растителни химикали с размер и форма, сходни на тези на холестерола. Те влизат в кръвния поток и в действителност стопират абсорбирането на част от холестерола, като по този метод го намаляват “, добавя доктор Нараянан.

Други елементи от коледната софра просто не са потребни, без значение какъв брой вкусни са. Това важи изключително за десерти като пайове и еклери.

Ако желаете да изберете по-здравословен десерт, можете да извършите печени ябълки или круши, които оказват помощ за намаление на общото равнище на холестерола, или горски плодове, които са богати на антиоксиданти.

С риск да ви ядосаме още повече, може да желаете да следите и за размера на порциите. Едно изследване демонстрира, че на Коледа средностатистическият човек приема 5 373 калории, което е два пъти повече от целесъобразната междинна дневна стойност за мъжете и три пъти повече за дамите. Това по никакъв начин не е добре.

Също по този начин по време на празничния интервал се следи и прекалено пиянство. Проучване на DrinkAware откри, че съвсем 2/3 от пиещите прекаляват с алкохола по това време, като средностатистическият мъж изпива еквивалента на шест чаши вино на Коледа, което е доста повече от предложеното от всеки здравен специалист.

От друга страна, Коледа идва единствено един път годишно… Ако поддържате деен метод на живот и се храните здравословно през по-голямата част от годината, един ден невъздържание с каквото и да е няма да ви навреди прекалено много. Трябва да се любуваме с мярка на всичко в живота – в това число и на умереността.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР