Сезонът на пътуванията е в разгара си. Европейски ваканционни дестинации

...
Сезонът на пътуванията е в разгара си. Европейски ваканционни дестинации
Коментари Харесай

Къде се плаща пътна такса в Европа и колко?

Сезонът на пътуванията е в разгара си. Европейски ваканционни дестинации като Австрия, Италия или Холандия също са известни. За разлика от Германия, шофирането по аутобана предстои на такса в доста ваканционни страни. Ако ви заловен без винетка, има високи санкции.

Винетката е наложителна по австрийските скоростни пътища и автомагистрали от 1997 година В взаимозависимост от продължителността на почивката има такива със период на годност от 10 дни, два месеца и даже година. Ако пътувате през Австрия с кола, десетдневна винетка коства да вземем за пример 9,60 евро.Може да се закупи или като класическа самозалепваща винетка за предното стъкло, или като цифрова винетка с QR код на доста спирки или онлайн. Ако ви заловен в Австрия без винетка, би трябвало да платите заместваща такса от 120 евро.

В взаимозависимост от дистанцията се събира такса за множеството автомагистрали в Италия. Най-добрият метод да се ориентирате е да употребявате цвета на знаците на автомагистралата. Зеленото значи, че има такса, сините знаци за автомагистрала постоянно демонстрират гратис пътешестване. При шофиране по платения път се тегли билет и се заплаща при излизане или промяна на платения път.

В Холандия няма общо обвързване за пътни такси. При мостовете и тунелите обаче обстановката е друга. Таксите се начисляват за тунела Kilt или Westerschelde според от вида транспортно средство. Таксата за тунел може да се заплати в брой, с банкова или кредитна карта или с телекарта.

Във Франция, Хърватия и Испания таксата за автомагистрала се таксува на изминат километър. Но има фини разлики сред страните. Във Франция, да вземем за пример, цената се пресмята съгласно класа на транспортното средство, изминатото разстояние и избора на маршрут. В Хърватия таксата се заплаща непосредствено на съответните тол станции. В Испания Peaje нормално се събира на частни пътища. И в тези три ваканционни страни би трябвало да се тегли билет при влизане в съответния заплатен път. За това се дължи такса при промяна или овакантяване на автомагистралата.

В Швейцария, както и в Австрия, винетката е наложителна. Стикерът би трябвало да бъде залепен отвътре на предното стъкло на ясно очевидно място. Електронна версия на винетката към момента не съществува. Почиващите в Швейцария би трябвало да употребяват целогодишна винетка. Тук няма дневни, седмични или месечни винеткиг. От 1 август 2022 година продажната цена на годишната винетка е 42 швейцарски франка. Ако не можете да покажете годна винетка по време на инспекция, ще бъдете санкционирани с 200 CHF и ще би трябвало да си купите годна винетка.

От февруари 2022 година класическата самозалепваща се винетка най-сетне остана в предишното в Словения - тя беше сменена от цифровата винетка. Тази E-Vinjeta може да бъде поръчана онлайн, обвързвана е с регистрационния номер на автомобила и затова не може да се трансферира. Можете да го закупите и в нормалните магазини. За тази цел данните на лидера се записват и след възнаграждение на пътната такса още веднъж се изтриват. E-Vinjeta се предлага като седмична, месечна или годишна винетка. Годишната винетка е годна 365 години от датата на закупуване. Струва 110 евро, месечна винетка 30 евро.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР