Сезон 2023 във Формула 1 със сигурност не започна благоприятно

...
Сезон 2023 във Формула 1 със сигурност не започна благоприятно
Коментари Харесай

Норис каза кой е големият недостатък на Макларън

Сезон 2023 във Формула 1 сигурно не стартира удобно за тима на Макларън, който след първите два старта в Бахрейн и Саудитска Арабия нямаше нито една точка в своя актив. Това се промени в Австралия през предходната седмица, където Ландо Норис и Оскар Пиастри приключиха надлежно шести и осми и завоюваха общо 12 пункта.

В Мелбърн двамата резервираха самообладание и се възползваха оптимално от грешките на техните противници, с цел да стигнат до топ 10 в надпреварата. В съботната подготовка обаче Пиастри бе елеминиран още след първата фаза, до момента в който Норис стигна до втората, само че даде 13-то време в нея и също напусна сесията за място.

Според английския играч един от факторите зад незадоволителното показване на Макларън, най-много в квалификациите, от началото на годината е неефективността на системата DRS на MCL60. На „ Албърт парк “ тази липса на успеваемост от DRS системата на Макларън бе изключително сериозна, защото трасето в Мелбърн разполагаше с цели четири зони, в които водачите можеха да отварят своите задни крила.

„ Нашата скорост на вършиме е ниска, мисля, че неналичието на DRS в действителност ни оказва помощ. Все още се шокираме от това какъв брой сме зле с DRS и какъв брой доста челно противодействие генерираме когато отворим DRS. Ние ускоряваме малко, само че другите тимове печелят по 10-15 км/ч от DRS, доста повече от нас.

„ Така че за нас съботите са огромна уязвимост за момента, изключително с четирите зони тук. Но ние знаем какъв е казусът и се опитваме да го разгадаем “, съобщи Норис.
 Норис с остра рецензия към гумите на Пирели Норис с остра рецензия към гумите на Пирели
Той обаче призна, че коригирането на скоростта на вършиме на Макларън може да отнеме време.

„ Ще мине време преди да я подобрим. Ние се опитваме, само че е мъчно когато съботите са толкоз сложни, което пък осложнява нещата в неделя. Все отново когато имаме ден като днешния (Гран При на Австралия) ние виждаме, че опоритата работа се отплаща “, разяснява британецът.

Със извоюваните 12 точки в Мелбърн Макларън се изкачи на петото място в класирането при конструкторите. Авансът на английския отбор спряно заемащия шестата позиция тим на Алпин е 4 пункта преди Гран При на Азербайджан в края на месеца. В Австралия и двете коли на екипа от Енстоун не стигнаха до финала след удара посред им при рестарта в 57-та обиколка на надпреварата.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР