Сейшелите отдавна се борят за оцеляване. Ако нивото на морското

...
Сейшелите отдавна се борят за оцеляване. Ако нивото на морското
Коментари Харесай

Сейшелите: тези райски кътчета може да потънат завинаги


Сейшелите от дълго време се борят за оцеляване. Ако равнището на морското ниво продължи да се повишава, по-ниските острови ще стартират да потъват. А над половината може да изчезнат. Последиците от климатичните промени са забележими.

Няколко божествен кътчета на Сейшелите може да потънат

" Когато гръм удари и океанът прелее, аз ще плувам над бурята с теб, Боже ", пеят по време на неделната литургия в англиканската черква " Свети Лука " във Виктория, столицата на Сейшелите. Без отец Вавел Рамкалаван тази черква нямаше да съществува. Сега по време на литургията той е на пръвия ред. Но този път в качеството си на президент на островната страна.

Ще успее ли църквата да избави вярващите от покачването на равнището на океаните и гръмотевиците, провокирани от климатичните промени? Как президентът ще се погрижи за 100-те хиляди поданици на Сейшелите и 115-те острова, които се числят към страната?
Редакцията предлага
Половината острови може да потънат

" Пасажът от Библията, в който Соломон моли Бога за мъдрост, е от огромно значение за мен ", ни споделя Рамкалаван по-късно в своята резиденция. Тези думи му дават вяра. Очевидно е изгубил религия в западните си сътрудници. " Не ни четете лекции. Започнете да давате пари, вместо просто да говорите. "

Сейшелите от дълго време се борят за оцеляване. Защото в случай че равнището на морското ниво продължи да се повишава, по-ниските острови ще стартират да потъват. По-голям късмет имат само островите от гранит, на които живеят множеството поданици. Над половината от островите обаче могат да изчезнат. Биологичното многообразие би било тежко наранено, тъй като Сейшелите имат богата флора и фауна - на атола Алдабра да вземем за пример живее най-голямата колония от великански костенурки в света - 150 000, наред с голям брой предпазени типове.

Разрушенията, провокирани от покачването на морското ниво, могат да се видят на всички места, в това число на най-големия остров Мае. Пътищата би трябвало в допълнение да бъдат укрепвани против вълните, заведенията за хранене са предпазени с бетон.

На чиновниците на един от островите, който е разгласен за предпазена зона, към този момент се наложи да се изнесат, откакто домовете им бяха потопени. В непосредственост изчезва и пясъчният плаж - мястото за размножаване на гигантските костенурки. Много бензиностанции, пожарни и избавителни центрове също се намират край брега и са застрашени.

Тежко обиден е и риболовът - вторият най-съществен бранш за Сейшелите след туризма. " Рибата звук мигрира на други места и риболовният сезон се трансформира ", споделя Джони Луис от Агенцията за риболовство на Сейшелите. " Това директно се отразява на приходите ни. "

При повишаване на температурата на Индийския океан пък има последствия за птиците. " Тогава доста риби и октоподи въобще не излизат на повърхността ", споделя Нирмал Шах от неправителствената организация Nature Seychelles. " Наблюдаваме разнообразни проблеми при размножаването на птиците. Пиленцата им умират от липса на храна. "

Нужни са съществени ограничения и вложения

Населението на Сейшелите е наясно с всички тези рискове, само че островът мъчно може да отговори на провокациите. Един коралов риф към този момент се обновява изкуствено, само че това е дълъг и безценен план. Най-голямата стъпка досега е разширението на морската предпазена зона. Тя към този момент е толкоз огромна, колкото територията на Германия. Една трета от общо 1,4 милиона квадратни километра океанска повърхност към този момент е предпазена. Към това се прибавя и една обща предпазена зона с островната страна Мавриций. Там площта с морска трева, огромна колкото една Швейцария, гълтам толкоз въглероден диоксид, колкото една цяла гора със същия размер.

Сейшелите вършат доста за света. Но и той би трябвало да способства, с цел да бъдат те избавени. " Ако тази планета изчезне, няма да има значение дали страните са богати или имат доста пари в банката ", споделя президентът Рамкалаван. На срещата за климата в Глазгоу той счита да изясни това на останалите международни водачи.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР