Сейф ал Ислам Снимка: ЕПА/БГНЕССинът на убития през октомври 2011

...
Сейф ал Ислам Снимка: ЕПА/БГНЕССинът на убития през октомври 2011
Коментари Харесай

Синът на Кадафи се готви за президент на Либия

Сейф ал Ислам Снимка: ЕПА/БГНЕС

Синът на убития през октомври 2011 година либийски водач Муамар Кадафи има намерение да се кандидатира за президент на страната в изборите, които ще бъдат евентуално в средата на 2018 година, заяви англоезичният египетски вестник „ Иджипт тудей “. Неговият прессекретар Басем ал Хашими ал Сул споделил пред вестника в неделя: „ Сейф ал Ислам ще се кандидатира на идните президентски избори, които могат да се състоят в средата на 2018 година “, и добавил, че той скоро ще разгласява програмата си, която ще бъде съобразена с правилата на Организация на обединените нации. За него има издадена заповед за арест от Международния углавен съд за закононарушения против човечеството.
44-годишният наследник на Муамар Кадафи от втория му брак бе готвен от татко си за негов правоприемник. Смята се, че може да балансира ползите на либийските племена, които водят война в изискванията на практическо безредие. По обучение е проектант и инженер, учил е в Австрия и Англия. Има докторска по философия от Лондонското учебно заведение по стопанска система и политически науки. Ръководеше интернационален благотворителен фонд на името на татко си, който посредничеше за освобождение на заложници по света. Сейф ал Ислам се прочу в България като участник в „ тихата дипломация “ на държавните управления на Иван Костов и Симеон Сакскобургготски за освобождение на българските медици в Либия, държани 8 години в пандиза, изтезавани и наказани два пъти на гибел. Задкулисната му роля, която подведе тогавашните български външни министри Надежда Михайлова и Соломон Паси, в действителност удължи страданията на медицинските сестри и палестинския доктор, които бяха арестувани по скалъпена спекулация за заразяване със СПИН на либийски деца в Бенгази.
Сейф ал Ислам бе задържан през ноември 2011 година, когато се опитваше да избяга с кола в Нигер. Апелативният съд в Триполи го осъди задочно на гибел на 24 юли 2015 година поради „ закононарушения против либийския народ “. Бунтовниците от град Зинтан, които го държаха в плен, отхвърлиха да го предадат на столичните управляващи, с които бяха във омраза, и го пуснаха от пандиза.
Външният министър на „ Либийското държавно управление на националното единодушие “ Мохамед Сиала сподели предходната седмица по време на дискусионния Клуб Валдай в Русия, че евентуално президентските избори в Либия ще бъдат в средата на 2018 година В събота външните министри на Египет, Тунис и Алжир се събраха в Тунис, с цел да беседват за сигурността и политическата конюнктура в Либия. Съседните страни са обезпокоени от гражданската война в страната и от трафика на оръжие.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР