Севернокорейският лидер Ким Чен-ун смени началника на генералния щаб на

...
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун смени началника на генералния щаб на
Коментари Харесай

Ким Чен-ун смени най-високопоставения си генерал, призова КНДР да се готви по-усилено за война

Севернокорейският водач Ким Чен-ун смени началника на генералния щаб на въоръжените сили и прикани КНДР да се готви по-усилено за война, съобщи Ройтерс, като се базира на севернокорейската новинарска организация КЦТА, представена от Българска телеграфна агенция.

Ким прикани за разгръщане на оръжейното произвеждане и за повече военни учения.

Лидерът на КНДР насочи тези си апели на съвещание на Централната военна комисия на Корейската трудова партия, на която бяха разисквани проекти за възпирането на страни, които Северна Корея възприема като свои съперници.

Най-високопоставеният военачалник на страната - началникът на генералния щаб на националните въоръжени сили Пак Су-ил, " е бил уволнен ", заяви КЦТА. Той се задържа на този пост към седем месеца.

Пак е заменен с военачалник И Йон-гил, който е някогашен министър на защитата и някогашен шеф на генералния щаб на въоръжените сили. Отстраняването през 2016 година на И Йон-гил от поста шеф на генералния щаб и последвалото му неявяване от обществени прояви подхраниха клюки, че е бил екзекутиран. Няколко месеца по-късно обаче генералът се появи още веднъж и бе назначен на различен висок пост.

Миналата седмица Ким Чен-ун инспектира огромни оръжейни фабрики, които е инструктирал да усилят индустриалния си потенциал. На фотоси от инспекцията, публикувани от КЦТА, се вижда по какъв начин Ким сочи на карта южнокорейската столица Сеул и нейни прилежащи региони.

Съединени американски щати упрекват Северна Корея, че доставя на Русия оръжия, които тя употребява против Украйна, в това число артилерийски снаряди и ракети. Според Москва и Пхенян тези изказвания не дават отговор на истината.

Ким Чен-ун прикани въоръжените сили да организират учения с най-модерните оръжия и съоръжение, с цел да бъдат в бойна подготвеност.

Очаква се на 9 септември Северна Корея да означи 75-ата годишнина от основаването си с боен церемониал, а Съединени американски щати и Южна Корея възнамеряват взаимни военни учения в интервала от 21 до 24 август, които КНДР възприема като опасност за сигурността си, отбелязва Ройтерс.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР