Севернокорейският лидер Ким Чен-ун лично е наблюдавал теста на нова

...
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун лично е наблюдавал теста на нова
Коментари Харесай

Северна Корея е изпитала нова междуконтинентална балистична ракета

Севернокорейският водач Ким Чен-ун персонално е следил теста на нова междуконтинентална балистична ракета (МКБР), с цел да е сигурен, че страната му е подготвена за „ продължителна борба “ със Съединени американски щати, съобщи Агенция Франс Прес, базирайки се на държавните медии на КНДР.

Последният път, когато Пхенян извърши тестване на сходна ракета, бе през 2017 година

Тестът в четвъртък сподели, че новата ракета е достигнала по-голяма височина и е прелетяла по-голяма отдалеченост от предходни изстрелвания на МКБР, в това число ракета с благоприятни условия да порази континенталната част на Съединени американски щати.

Тестът на „ нов вид междуконтинентална балистична ракета “ бе осъществен по директното управление на водача Ким, заяви организация КЦТА.

Снимки в държавни медии демонстрираха Ким да минава пред голямата ракета и по какъв начин се радва на тестването.

 Снимка: ЕПА/БГНЕС

 Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новата МКБР „ ще накара целия свят да разбере силата на нашите стратегически въоръжени сили още един път “, споделил Ким, представен от КЦТА. Той добавил, че в този момент страната му е „ изцяло подготвена за продължителна борба с американските империалисти “.

В отговор на тестването военните от Южна Корея направиха тестови стрелби от ракетни комплекси с наземно, морско и въздушно базиране, изпитвайки по този метод ограничения за противопоставяне..

Севернокорейският опит бе наказан от премиера на Япония, от президента на Южна Корея и от Съединени американски щати.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков Кремъл съобщи, че Русия деликатно следи ракетните пускове на Северна Корея; само че уточни, че е доста значимо е районът да не се трансформира в ново огнище на напрежение в света.

„ Ракета страшилище “

Известна като „ Хвасон-17 “ ракетата бе показана за първи път през октомври 2020 година, като анализатори я назовават „ ракета страшилище “.

Досега тя не беше тествана и настоящето изстрелване провокира незабавната реакция на Съединени американски щати и съседите на комунистическа Северна Корея.

„ Ракетата, изстреляна от интернационалното летище на Пхенян, доближи оптималната височина от 6248,5 км и прелетя отдалеченост от 1090 км за 4052 секунди, преди да падне в набелязания регион в намерено море “, заяви КЦТА.

Ракетата падна в извънредната икономическа морска зона на Япония в Японско море, което провокира наказание от Токио, само че организация КЦТА означи, че е определена отвесна траектория на ракетата, с цел да бъдат смекчени безпокойствата на прилежащите страни в региона на сигурността.

Височината, достигната от новата ракета, - 6200 км, доста надвишава постигнатата от „ Хвасон-15 “ през 2017 година, когато специалисти оцениха евентуалния обсег на това оръжие на 13 000 км, показва Би Би Си. Прелетяната през 2017 година отдалеченост бе към 1000 км.

На Северна Корея към този момент са наложени интернационалните наказания поради оръжейната ѝ стратегия, а за по-късно през днешния ден е планувана изключителна среща на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

 Снимка: ЕПА/БГНЕС

„ Значим напредък “

Тестът е явен знак, че Северна Корея е направила „ важен първокласен прогрес “ по неразрешената ѝ оръжейна стратегия “, съобщи пред Агенция Франс Прес анализаторът Анкит Панда, който е основан в Съединени американски щати.

„ Това, което е значимо за тази МКБР е не какъв брой надалеч може да отиде, а какво евентуално може да носи, какъв брой бойни глави “, а Пхенян от дълго време се стреми към голям брой бойни глави, сподели той пред Агенция Франс Прес. Такива благоприятни условия биха разрешили на КНДР да преодолее противоракетната отбрана на Съединени американски щати.

Северна Корея извърши три теста на МКБР преди настоящия тест, като последният бе през 2017 година Изпитанията бяха спрени краткотрайно когато Ким и американският президент Доналд Тръмп се ангажираха с договаряния, които обаче бяха прекъснати през 2019 година

Новото тестване в четвъртък е последното от серия проби на ракети – близо 10, от началото на годината. Той идва дни, откакто следващият – евентуално също на „ Хвасон-17 “, завърши несполучливо с детонация на ракетата след изстрелването.

Съединени американски щати оповестиха нови наказания

Съединени американски щати оповестиха нови наказания късно в четвъртък против физически и юридически лица в Руси и Северна Корея поради тестването на МКБР от Пхенян. Те са упрекнати в „ трансфер на чувствителни артикули за ракетната стратегия на Северна Корея “, заяви Държавния департамент.

Санкции са наложени на съветските компании Ardis Group of Companies LLC (Ardis Group) и PFK Profpodshipnik LLC и на съветския жител Игор Александрович Мичурин. От страна на КНДР са глобени организация, посочена като Втората академия за естествени науки (Second Academy of Natural Science Foreign Affairs Bureau) и лицето Ри Сун Чол.

:Тези ограничения са част от продължаващите ни старания да възпрепятстваме способността на КНДР да развива ракетната си стратегия и акцентират отрицателната роля, която Русия играе на международната сцена като пропагандатор на стратегии, пораждащи безпокойствие “, уточни представителят на Държавния департамент Нед Прайс.

В отговор съветският дипломат в Съединени американски щати Анатолий Антонов съобщи, че „ серията от наказания няма да реализират задачите си “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР