Севернокорейски войници откриха огън по дезертьор в Панминчжон днес, но

...
Севернокорейски войници откриха огън по дезертьор в Панминчжон днес, но
Коментари Харесай

Войник избяга от Северна в Южна Корея през най-строго охраняваната зона

Севернокорейски бойци откриха огън по беглец в Панминчжон през днешния ден, само че боецът съумя да избяга, въпреки и ранен, оповестиха управляващите в Сеул, представени от Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

Южнокорейските бойци не са отвърнали на огъня. Севернокорейски бойци понякога дезертират в Южна Корея през границата, само че е необичаен случай севернокорейски боец да избяга през най-строго охраняваната Съвместна зона за сигурност, където единствено метри разделят военните от двете корейски страни, и освен това своите да стрелят по него.

Войникът дезертирал от граничен пост в северната част на разграниченото на две село и избягал в южната част. Той е ранен в рамото и лакътя и е настанен в южнокорейска болница. Не се оповестяват детайлности за състаянието и претекстовете му.

Около 30 000 севернокорейци са избягали в Южна Корея след края на Корейската война /195-53/, само че множеството през Китай. През 1998 година севернокорейски боец съумява да дезертира през Панминчжон. Селото в 4-километровата Демилитаризирана зона, разделяща двете Кореи, е мястото, където преди време е подписано примирието. Зоната, следена взаимно от Северна Корея и Командването на Организация на обединените нации, ръководено от американците, се охранява от хиляди бойци от двете страни в бойна подготвеност, заграждения от бодлива тел и изкопи - клопки за танкове. Смята се, че в зоната са заровени и над милион мини.

Около Панмичжон в предишното е имало кръвопролитни произшествия и опити за бягство на севернокорейци, само че през последните години няма такива случаи, отбелязва АП. В Панминчжон севернокорейските бойци, чиито ревери са окичени със значки с ликовете на севернокорейските водачи, имат навика да следят с бинокли посетителите от Юга. Те стоят единствено на метри от южнокорейските бойци, които носят авиаторски очила и са неподвижни като скулптури.Това прави мястото обичано за любопитните туристи и от двете страни.

През 1984 година бойци и от двете страни откриха огън, откакто руски жител спринтира към южнокорейския бранш на селото. Тогава починаха трима севернокорейски и един южнокорейски боец.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР