Северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП) ще поддържа правителството на малцинството

...
Северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП) ще поддържа правителството на малцинството
Коментари Харесай

След седмици преговори северноирландците дадоха подкрепа на Мей

Северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП) ще поддържа държавното управление на малцинството на английския министър председател Тереза Мей в Народното събрание, откакто водачът на партията Арлийн Фостър подписа съглашение с торите, предадоха " Гардиън " и Би Би Си.

Все още не са оповестени детайлности за договорката, подписана на " Даунинг стрийт " в понеделник преди обед локално време. Управляващата консервативна партия се нуждаеше от поддръжката на ДЮП, откакто Мей изгуби парламентарното си болшинство на предварителните избори, които свика на 8 юни, с цел да си издейства по-добри преговорни позиции за Брекзит. Още преди формалните резултати да са доказани, юнионистите на Арлийн Фостър протегнаха ръка и оповестиха, че са подготвени да дадат поддръжка с десетте си депутати.

" Близо сме до това да приключим уместно съглашение с Консервативната партия, с цел да поддържаме държавно управление на малцинството, " написа в Фостър в материал за " Белфаст телеграф " след пътешестване до Лондон за предходната си среща с Мей. " Това е огромна опция, само че (и) отговорност, която не одобрявам лековато. "

Съпротива измежду торите

В редиците на консерваторите някои по-опитни членове показваха безпокойствие от договорката поради опцията тя да изложи на риск мирното съглашение сред Лондон и Белфаст от 1998 година и да затрудни образуването на ново локално държавно управление в Северна Ирландия (националистите от " Шин фейн " напуснаха кабинета през януари и последваха локални избори, след които още не могат да се схванат с ДЮП).

Предизвикателствата

Още в дните след изборите Мей разгласи, че партията ѝ към този момент договаря с юнионистите. Източници от " Даунинг стрийт " оповестиха за няколко английски медии, че по-голямата част съглашението е контрактувано и се преглежда опцията даже да не се стигне до оформянето му в писмен тип при избрани условия. През последните седмици консерваторите няколко пъти отлагаха оповестяването на договорката, изтъквайки потребността двете партии да се уговорят за " елементи ".

Диалогът обаче се оказа предизвикателство поради финансовите претенции на ДЮП, пожара в Лондон и разтърсените позиции на Мей в личната ѝ партия, откакто торите останаха без болшинство.

Още през цялото време ДЮП обявиха, че не желаят да стават съдружен сътрудник и да получат министерски кресла, само че ще са подготвени да гласоподават в поддръжка на управническите решения на Мей при избрани условия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР