Северноатлантическият съюз не е имал достатъчно основания да атакува Сърбия

...
Северноатлантическият съюз не е имал достатъчно основания да атакува Сърбия
Коментари Харесай

Вучич: Агресията на НАТО срещу Сърбия през 1999 г. нямa оправдание

Северноатлантическият съюз не е имал задоволително учредения да нападна Сърбия през 1999 година, няма съображение за експанзия. Това съобщи сръбският президент Александър Вучич в Белград по време на конференция със заместител асистент държавния секретар на Съединени американски щати по европейските и евроазиатските въпроси Матю Палмър, оповестява ТАСС.

" Позицията на НАТО преди 20 години бе неоправдана, мисля, че нямаше задоволителна причина за експанзия против Сърбия. Това умъртви доста хора, унищожи нашата пътна, железопътна и икономическа инфраструктура като цяло, нашата политическа инфраструктура във връзка с отношението към западните страни от десетилетия ", разяснява Вучич.

Той добавя, че няма опрощение за това и мисли, че " сръбският народ е платил цена, която не заслужава, уповавам се, че след 10 години хората, които направиха това, ще прегледат въпроса не от геополитическа, а от гледната точка на справедливостта и правото на дребен народ като сръбския, на битие и живот ".

Изявлението на сръбския водач е направено откакто Палмър, разяснявайки събитията от 1999 година, прикани сърбите да погледнат в бъдещето.

" Разбираме какъв брой е сензитивен въпросът за интервенцията на НАТО в Косово за хората в Сърбия, несъмнено, съжаляваме за хората, които са изгубили живота си. Но това решение бе взето, НАТО взе това решение по аргументи, които безусловно могат да бъдат обяснени. Вместо да се гледа обратно, би трябвало да се вдъхновят всички да гледат напред ", изяснява представителят на Съединени американски щати.

Сръбският президент е склонен с нуждата да се мисли за бъдещето.

" Трябва да се съсредоточим върху бъдещето ", разяснява Вучич, отбелязвайки, че съгласно него бъдещето на Сърбия допуска положителни връзки със Съединени американски щати и той ще направи всичко, с цел да построи положителни връзки с тази страна.

" Трябва да можем да се разграничаваме в главите си, да можем да почитаме своето минало и себе си, само че най-много да почитаме бъдещето на нашите деца и да мислим за това ", добавя той.

На 24 март, Сърбия означи 20-годишнината от началото на военната интервенция на НАТО против Съюзна република Югославия. Бомбардировките стартират без глобата на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Основната причина за интервенция " Съюзни сили " (Allied Force) управлението на НАТО дефинира, " попречване на геноцид на албанското население в Косово ".

Според уеб страницата на НАТО по време на интервенцията, траяла 78 дни, авиацията на страните от алианса реализират 38 хиляди бойни излитания, над 10 хиляди от тях са предопределени бомбардировки. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР