Северна Македония трябва да направи крачка напред към Европейския съюз.

...
Северна Македония трябва да направи крачка напред към Европейския съюз.
Коментари Харесай

Фон дер Лайен в Скопие: Европа не е цяла без Северна Македония

Северна Македония би трябвало да направи крачка напред към Европейския съюз. Това сподели ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред македонския парламент преди съвещанието, на което депутатите ще обсъдят т. нар френско предложение за началото на договаряния.

По думите ѝ препоръчаната от Европейски Съюз преговорна рамка пази ползите на Република Северна Македония. " Европейска комисия постоянно е била и продължава да бъде на ваша страна ", сподели тя, представена от БTA.

Фон дер Лайен приключи обръщението си към македонските депутати с откъс от починалия президент Борис Трайковски. " Направете вярното нещо за мира и просперитета на Северна Македония, която скоро ще стане членка на Европейския съюз. Бъдещето на вашата страна е в Европейския съюз, а Европа не е цялостна без Северна Македония. Благодаря ", съобщи Фон дер Лайен, представена от БНР

Тя акцентира, че македонският език и македонската еднаквост се признават от Европейския съюз.

Преговорите със Скопие могат да стартират още идната седмица

Преговорите за участие на Северна Македония в Европейски Съюз могат да стартират още идната седмица, в случай че страната реши да поддържа френското предложение. Междуправителствената конференция може да стартира до няколко дни, сподели още пред Събранието в Скопие ръководителят на Европейската комисия.

Тя подчертава, че едно от изискванията за нейното привикване е Северна Македония да промени конституцията си. Промяната се отнася до вписването на българите като държавотворен народ в преамбюла на конституцията.

Думите ѝ, че интерпретацията на историята не е част от преговорния развой, бяха посрещнати с ръкопляскания. Очакванията са, че предлагането ще събере болшинство - 70 депутатски гласа в 120-местния парламент.

Докато Урсула фон дер Лайен отправяше своето обръщение от трибуната на Събранието, депутатите от опозицията стояха с плакати и фланелки с надпис " НЕ! ". Протестиращи пред Народното събрание оставяха отпечатъци с алена багра по улицата и се пробваха да замерват с яйца постройката, оповестяват медиите в Скопие.

Центърът на града от сутринта е под засилена полицейска защита и е затворен за коли.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР