Северна Македония и Сърбия отбелязват възходяща тенденция в общите отношения,

...
Северна Македония и Сърбия отбелязват възходяща тенденция в общите отношения,
Коментари Харесай

Независен: Скопие и Белград ще спасяват евроинтеграцията от България

Северна Македония и Сърбия означават възходяща наклонност в общите връзки, както и взаимна подготвеност за обогатяването им с ново наличие, за възстановяване на връзката и съдействието сред двете страни, в полза на построяването на добросъседски връзки и районно съдействие.
Това обявиха в хода на визитата си Белград външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи и неговият хазаин, сръбският външен министър Никола Селакович, написа вестник „ Независен “ в материал, представен от организация.
Двамата министри показаха удовлетворение от провеждането на това първо посещаване в Белград, което удостовери решимостта да се ускори политическият разговор сред двете страни.
„ Една от главните точки на моето посещаване е да върна интензивността на политическия разговор сред двете страни на равнището преди пандемията дружно с моя сътрудник. Предадох нашия интерес, само че и упованието за скорошната реализация на Третата взаимна сесия на двете държавни управления, като най-хубавия метод за уточнение на концепциите и за осъществяване на самодейностите, които ще бъдат в интерес и на двете страни, и на жителите на двете страни “, сподели Османи, акцентирайки взаимни планове в стопанската система, енергетиката и инфраструктурните връзки и други, чиято реализация е в посока на директен интерес на жителите.
На срещата бяха разисквани и упованията във връзка с европейската интеграция на двете страни, изключително по време на португалското председателство на Съвета на Европейския съюз.
„ Европейската вероятност е нашият общ ангажимент. Република Сърбия от дълго време е договаряща с Европейски Съюз, а Република Северна Македония - още по-дълго като страна претендент. Не би трябвало да разрешаваме да се подкопава доверието в процеса на разширение, което е под сериозна опасност заради честите застои, непрекъснати закъснения и явна непредсказуемост. Европейската вероятност е най-силният политически инструмент за промяна на нашите общества и в случай че желаеме сигурни, постоянни и европейски Балкани, би трябвало да запазим доверието в европейските вероятности “, сподели Османи. 
Министър Селакович се съгласи, че връзките сред двете страни са положителни, другарски и доброжелателни и демонстрират готовността на двете страни да разрешат всички отворени въпроси посредством разговор. 
 Северна Македония поема председателството на ЦЕФТА Северна Македония поема председателството на ЦЕФТА
Република Северна Македония ще ръководи Централноевропейското съглашение за свободна търговия (ЦЕФТА) тази година, предава МИА...
„ Отношенията се основават на пет правилото: готовността на двете страни да позволяват нерешени въпроси посредством разговор, насърчаването на другарски връзки сред народите и жителите на двете страни, насърчаването на икономическо и комерсиално съдействие, взаимна поддръжка по европейския път и подсилване на добросъседските връзки. Те способстват за стабилността освен на нашите две страни, само че и на целия район “, сподели Селакович. 
И двамата стигнаха до заключението, че районното съдействие и построяването на добросъседски връзки безспорно е техният персонален ангажимент към двете министерства. На срещата бяха разисквани и откриването на граничния пункт Ложане - Миратовац, самодейността „ мини Шенген “ и насърчаването на взаимното състояние на малцинствата в двете страни. 
По отношение на актуалните районни провокации министър Османи изрази кардиналната позиция в поддръжка на разговора сред Белград и Прищина, като уточни, че като близки съседи Скопие и Белград имат интерес и гледат с отзивчивост към триумфа на този развой.
В рамките на визитата си в Белград Османи се срещна и със сръбския президент Александър Вучич.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР