Северна Македония гони петима руски дипломати заради дейности, противоречащи на

...
Северна Македония гони петима руски дипломати заради дейности, противоречащи на
Коментари Харесай

РСМ гони петима руски дипломати, включително заради България

Северна Македония гони петима съветски дипломати поради действия, противоречащи на Виенската спогодба, в това число и свързани с България. Това стана ясно след брифинг на министъра на външните работи на югозападната ни съседка Буяр Османи, съобщи bTV. Руските дипломати би трябвало да изоставен югозападната ни съседка в границите на идващите пет дни.

В отговор на въпрос дали има връзка сред дипломатите, които се гонят от Скопие и тези от София, Османи съобщи: " Не мога да разясня дейностите на тези дипломати, които влизат в прорез с Виенската спогодба, само че подтекстът на интензивностите им е същият – основаване на атмосфера на неодобрение в страната, което може да бъде обвързвано с сходните интензивности в Република България. " Отговорни лица от македонските институции предходната седмица са се обаждали и са водили диалози с България, за да не се позволи разногласието сред двете страни.

" Тази седмица от Северна Македония са се обаждали в Република България, казвайки, че целият този ангажимент е непотребен, тъй като тук (в Северна Македония) скоро ще има предварителни избори и че няма да може да се стигне до решение ", уточни македонският външен министър. " Доволен съм, че се удостоверява и с обстоятелства, а това го споделят и нашите български другари, че интерес от блокирането на еврочленството на Северна Македония няма нито една страна членка, а единствено трети страни, които желаят Европа да бъде отслабена и да има в нея район с нерешени въпроси и проблеми ", посочи той. И добави: " Затова постоянно съм казвал, че от стратегически интерес на Република България е да бъде лидер на евроинтеграцията на района и районът да се консолидира. Разширяването е на първо място въпрос на сигурност, а сигурността не свършва на личната граница, поради че България е в района. "

" Смятам, че тази констатация е точна, че има продължителни и координирани опити Западните Балкани да не се движат със съответната скорост към Европейския съюз. И по този начин посредством прокси играчи – дали в района, дали в нашите страни, не изключвам, че и в нашата страна ще има от ден на ден (такива играчи), колкото по-големи стават изгледите за намиране на решение (с България), колкото повече се забързва процесът за евроинтегриране, толкоз повече ще се ядосват хората, които желаят тази вероятност да не се осъществя ", счита Османи. " А откакто отбелязахме кои сили са заинтересувани от това, излиза наяве, че те не работят в полза на нашата страна и районът. Целта на този коментар е да се уточни наклонността и опитите, които, съгласно мен, ще продължат и в двете страни ", предвижда първият македонски посланик. 

Министърът отхвърли да каже кои са тези хора, тъй като тече следствие, само че уточни, че " има и хора от институции у нас, които са на една линия, на едно служебно равнище с тези, за които приказва министър председателят Кирил Петков. Хора, които желаят да препятстват евроинтеграцията, с цел да може постоянно районът да бъде употребен за реализиране на техни цели ".

Във връзка със взаимната комисия по исторически и просветителни въпроси Османи регистрира, че има прогрес, като сега се разисква по какъв начин консенсусната информация за цар Самуил да влезе в учебниците. А за включването на българите в Конституцията македонският външен министър означи, че сега с България се обмисля вид това да стане след началото на договарянията: " Преди началото на договарянията е мъчно, може да се направи в процеса или преди края. Не знаем за какво те са включени изборно в Конституцията при въвеждането на етническите общности. Имаме еднакъв достъп до всички етнически общности. "
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР