Северна Македония дава по-голям процент от брутния си вътрешен продукт

...
Северна Македония дава по-голям процент от брутния си вътрешен продукт
Коментари Харесай

Странно, но факт: Македония инвестира повече в армия от нас

Северна Македония дава по-голям % от брутния си вътрешен артикул за рационализация на армията си от България. Това излиза наяве от нов отчет на НАТО.

През 2022 година страната ни е дала едвам 1,67% от Брутният вътрешен продукт за рационализация, а РСМ - 1,78%.

Един от уговорките ни към НАТО е всяка година България да влага най-малко 2% от Брутният вътрешен продукт в нови оръжия и системи. Страната ни обаче го е изпълнявала само през 2019 година, когато купи първите осем F-16 за 1,3 милиарда $.

Най-много за защита през 2022 година пък е дала прилежаща Гърция - 3,75% от Брутният вътрешен продукт, а минимум Люксембург - 0,58%, излиза наяве от отчета. С максимален принос обичайно е Съединени американски щати. За миналата година американците са отделили 3,47% от Брутният вътрешен продукт за новия оръжия. След тях през 2022 година се е наредила Полша, която пък е дала 2,42% от Брутният вътрешен продукт.

България да доближи изискуемите 2% още следващата година, даде обещание преди дни пък министър председателят Николай Денков. Вчера той и министърът на защитата Тодор Тагарев организираха среща с военните ни аташета.

“През последните години България излъчи смесени сигнали към сътрудниците в Европейски Съюз и НАТО. Това пося напрежение и даже разделяне в обществото, което е проблем за националната сигурност.

Именно заради тази причина ние към момента не се възползваме пълноценно и като боен, и като политически потенциал от опциите, които ни дава присъединяване в тези два мощни съюза ”, означи Денков на срещата. И увери: " Повишаването на военния потенциал ще бъде една от дилемите на държавното управление ". 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР