Северна Корея твърди, че „злоупотреба, расизъм“ са накарали американски войник да дезертира

...
Травис Кинг дезертира в Северна Корея, за да избяга от
Коментари Харесай

Травис Кинг дезертира в Северна Корея, за да избяга от „малтретиране и расова дискриминация в американската армия“, казаха държавните медии в сряда, първото официално потвърждение на Пхенян, че те държат американският войник.

Леден втора класа с карирано дисциплинарно досие, Кинг трябваше да лети обратно за Америка през юли, но вместо това се измъкна от летището, присъедини се към туристическо пътуване до DMZ и изтича през граница със севера.

Съединените щати по-рано казаха, че Кинг е пресякъл границата умишлено и без разрешение, а Пхенян каза в сряда, че Кинг е „признал, че е нахлул незаконно“, съобщи Корейската централна новинарска агенция.< /p>

„Травис Кинг призна, че е решил да дойде в КНДР, тъй като е таял недоволство срещу нечовешкото малтретиране и расовата дискриминация в американската армия“, добави KCNA.

Кинг „дойде да бъде държан под контрол от войници на Корейската народна армия", след като пресече границата, каза KCNA.

"Той също така изрази готовността си да потърси бежанец в КНДР или трета страна, като каза, че е разочарован от неравнопоставеното американско общество“, каза KCNA, добавяйки, че правителствено разследване все още продължава.

Командването на ООН, което наблюдава примирието, сложило край на битките в Корейската война, потвърди миналия месец, че е започнало разговор със Севера за Кинг.

Но държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза по това време, че докато е бил осъществен контакт със севернокорейците, Вашингтон все още няма представа къде е Кинг или в какво състояние.

- Възможност за пропаганда –

Първият официален коментар на Северна Корея за Кинг е чиста пропаганда, каза за AFP Су Ким, ръководител на областта на политиката в LMI Consulting и бивш анализатор на ЦРУ.

>

„Преминаването на Кинг в Северна Корея предостави на режима на Ким възможност по няколко начина, първият от които е, разбира се, потенциалът за преговори със САЩ за освобождаването на Кинг“, каза тя, добавяйки, че Пхенян е „твърд преговарящи", така че няма да е лесно за Вашингтон да осигури освобождаването му.

Пхенян има дълга история на задържане на американци и използването им като разменна монета в двустранни преговори.

"Това е също и възможност за пропагандата на режима да направи своето – да завърти ситуацията по такъв начин, че да критикува САЩ и да изрази дълбоко вкоренената враждебност на Пхенян към Вашингтон“, добави тя.

Точно преди да издадоха своите коментари за Кинг, KCNA излезе с изявление, критикуващо дискусията за правата на Пхенян в ООН, в което описа Америка като „антинародната империя на злините, напълно покварена поради всякакви социални злини“.

„Недоволни от съучастие и насърчаване на расова дискриминация, престъпления, свързани с оръжия, малтретиране на деца и принудителен труд, широко разпространени в тяхното общество, САЩ наложиха неетични стандарти за правата на човека на други страни и подклаждаха вътрешни вълнения и объркване,“ се казва в изявлението.

Владимир Тихонов, професор по корейски изследвания в университета в Осло, каза пред AFP, че тъй като Кинг „е черен, бих си представил, че той притежава известна пропагандна стойност за севернокорейците“.

„Белият расизъм и малтретирането на чернокожите е точка, върху която севернокорейската пропаганда традиционно набляга, през цялото време след Корейската война, така че Кинг може да бъде използван за разширяване на това послание“, каза той.

Кралят пресича границата идва, когато отношенията между двете Кореи са в една от най-ниските си точки досега, дипломацията е в застой, а севернокорейският лидер Ким Чен Ун призовава за увеличаване на разработването на оръжия, включително на тактически ядрени бойни глави.

Сеул , Токио и Вашингтон са готови да проведат тристранна среща на върха в резиденцията на президента на САЩ в Мериленд в петък, по време на която се очаква лидерите да обявят планове за разширяване на военното сътрудничество срещу ядрените заплахи на Пхенян.

Срещата "ще постави нов крайъгълен камък в тристранното сътрудничество, което допринася за мира и просперитета на Корейския полуостров и в Индо-тихоокеанския регион“, каза във вторник президентът на Южна Корея Юн Сук Йол.

cdl/ceb/cwl

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР