Северна Корея разкритикува пакета от американски оръжейни помощи за Тайван,

...
Северна Корея разкритикува пакета от американски оръжейни помощи за Тайван,
Коментари Харесай

Пхенян осъди като опасна провокация американската военна помощ за Тайван

Северна Корея разкритикува пакета от американски оръжейни помощи за Тайван, оповестиха държавните медии, и упрекна Съединените щати, че подтикват района към " още една точка на възпламеняване на война ", съобщи Ройтерс.

Съединени американски щати показаха пакет от помощи за Тайван на стойност 345 млн. $ в петък, когато Конгресът позволи оръжия на стойност до 1 милиарда $ за острова като част от бюджета за 2023 г. 

В изказване, публикувано от формалната организация KЦТА, Менг Йонг-рим, общоприет шеф на ръководството, занимаващо се с китайските въпроси в севернокорейското външно министерство, съобщи, че проектът е " рискова политическа и военна провокация " и " очевидно нарушаване на правилото " Един Китай ".

" Това е злокобното желание на Съединени американски щати да трансфорат Тайван в непотопяема челна база против Китай и окоп на предната линия за осъществяване на тактиката си за въздържане на Китай ", се споделя в изказването на Северна Корея.

Пекин твърди, че демократично управляваният остров е негова лична територия и нееднократно е предупреждавал против всевъзможни " публични обмени " сред Вашингтон и Тайпе. Тайван отхвърля претенциите на Китай за суверенитет и твърди, че единствено тайванският народ може да взема решение своето бъдеще.

" Азиатско-Тихоокеанският район, в това число Корейският полуостров и Тайванския пролив, не е нито спектакъл на военните дейности на Съединени американски щати, нито място за тествания на война ", се споделя в изказването, в което се предизвестява, че Съединени американски щати ще би трябвало да " платят висока цена " за " провокирането против главните ползи на Китай ".

Севернокорейският водач Ким Чен-ун се срещна с китайска делегация в Пхенян предходната седмица и даде обещание да развива връзките сред двете страни до " нов връх ". Преди срещата те направиха обзор на боен церемониал най-новите ракети на режима на Ким, способни да носят нуклеарно оръжие, и безпилотни летателни апарати за нахлуване.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР